Wat betekent een regenbui voor de droogte?

Wat betekent een regenbui voor de droogte?

0

FRYSLÂN – De komende dagen wordt het wisselvalliger. Hoewel een bui in deze periode van droogte erg prettig is, lost deze het watertekort niet op.

Op dit moment is er in Fryslân een neerslagtekort van zo’n 275 mm. Op een natte dag valt er zo’n 10 mm neerslag. Om het tekort terug te dringen, zijn dus veel regenachtige dagen nodig. Een flinke regenbui is dus bijna letterlijk een druppel op de gloeiende plaat.

Minder verbruik en verdamping

Een regenbui zorgt er wél voor dat boeren hun gewassen een dag niet of minder hoeven te sproeien. Daardoor wordt er minder water uit de sloten gehaald. Ook is het op bewolkte dagen meestal koeler, waardoor er minder water verdampt. Dat betekent dat Wetterskip Fryslân minder water uit meren en kanalen nodig heeft om het peil in de sloten weer aan te vullen.

Waarom we water inlaten uit het IJsselmeer

Op een warme dag verdampt er zo’n 4 millimeter water. Daarnaast trekt water vanuit sloten de grond in en wordt het uit sloten gehaald voor de beregening van landbouwgewassen. Tot slot wordt er water gebruikt voor doorspoeling, om verzilting tegen te gaan. Zonder aanvulling zou het water in de Friese meren, kanalen en sloten iedere dag dalen. Daarom laat Wetterskip Fryslân elke dag veel water in uit het IJsselmeer. Dit gebeurt via inlaten bij Lemmer en Stavoren.

IJsselmeer niet meer aangevuld

Normaal wordt het waterpeil van het IJsselmeer aangevuld met water dat vanuit de Rijn, via de IJssel naar het IJsselmeer stroomt. Door de droogte komt er op dit moment echter onvoldoende water via de Rijn en IJssel binnen om het IJsselmeer aan te vullen. Daarom daalt de waterstand in het IJsselmeer. Dit zal weer stijgen als het in het stroomgebied van de Rijn (Duitsland) flink gaat regenen.

Foto’s van droogte in Heerenveen en omgeving: ©Nico Vink

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend