Simmertime komt terug in Heerenveen

Simmertime komt terug in Heerenveen

0

HEERENVEEN – Naast het Abe Lenstra stadion in Heerenveen is deze week een grote circustent geplaatst.

In deze tent zullen diverse Friese artiesten optreden tijdens Simmertime 2018 op 17, 18 en 19 juli.

Simmertime terug in Heerenveen

We kijken achttien jaar terug. Syb van der Ploeg en Piter Wilkens staan samen op het podium in een circustent die voor die gelegenheid is opgetrokken in Heerenveen.

Gekleurde lichten volgen de artiesten op hun weg. Vlijmscherpe sketches van Rients Gratama leggen zaken op humoristische wijze bloot en worden afgewisseld met liedjes als ‘Eltse grins foarby’, ‘It paad werom’ op muziek van De Kast en ‘Knoopkes’ in duet met Maaike Schuurmans en Piter.

Het publiek is laaiend enthousiast. De krant ook, waardoor er de volgende dag een 100 meter lange rij voor de kassa verschijnt. “Onvoorstelbaar”, schudt Piter zijn hoofd. Er verschijnt een lach op Syb’s gezicht. Het succes van 2000 doet nog steeds een beroep op het bevattingsvermogen. In totaal woonden 22.000 mensen de concerten in Heerenveen, Franeker en Dokkum bij en werden er 80.000 cd’s verkocht, goed voor de eerste Friese gouden plaat.

Muziek verbindt

Wat is toch die liefde voor Friesland? Die grote aantrekkingskracht van het ‘heitelân’ voor duizenden Friezen om útens? Zo groot dat honderden of zelfs duizenden kilometers en complete oceanen geen enkele hinderpaal vormen. Dat gevoel verdiende achttien jaar geleden een reünie voor de emigrant: Simmer 2000.

Duizenden Friezen om útens gaven gehoor aan deze oproep tot hereniging. Het waarom liet zich maar moeilijk omschrijven, want het is nogal een specifiek gevoel wat zich diep in de ziel van de Fries bevindt. Dat raken, dan heb je iets nodig wat in de ziel snijdt: muziek. Dat wist Syb van der Ploeg samen met zijn band De Kast. “We deden ieder jaar iets groots. Het Abe Lenstra Stadion in 1997, het jaar erop de ‘Lemmer arena’ voor 20.000 mensen en in 1999 het Gelredome voor 90.000 mensen. Die reünie, Simmer 2000, daar moesten wij iets mee”, blikt Syb terug.

Muziek kon het gevoel wel verwoorden, maar het moest meer zijn: een Frysk Muzykteater. Syb vroeg Rients Gratama, Maaike Schuurmans en Piter Wilkens of zij mee wilden doen. Die hadden daar wel oor naar, alhoewel niemand echt wist wat ze ervan moesten verwachten. “Ik vond het een hele eer dat ze mij al vroegen”, vertelt Piter. “De Kast was dé band van Friesland en Rients, dat was een icoon.” Piter kroop met gemak in de gedeeltelijke theaterrol, een rol die hij tot dan toe nog niet eerder speelde. Het klikte tussen deze groep spraakmakende Friezen. Hoe langer ze ermee bezig waren, hoe meer het gevoel opkwam dat het weleens iets heel bijzonders kon worden.

Simmertime 2018

Het jaar van de Culturele Hoofdstad; wat gaan deze Friezen daarmee doen? In december gaven Piter en Syb het antwoord. Opnieuw het Frysk Muzykteater, maar dan nieuwe stijl: Simmertime 2018. De aftrap is wederom in Heerenveen in een circustent bij het Abe Lenstra stadion, daarna volgen Franeker en Dokkum.

Wat betreft de nieuwe stijl; in 2015 richtten Piter en Syb samen Stichting JIT op, Jou It Troch. Een stichting met een duurzaam thema. “Wij moeten het zelf doorgeven”, legt Syb uit. “Onze cultuur, de taal, het landschap en het milieu.” Piter: “Iedereen is het ermee eens, maar het is niet echt een thema waar je veel publiek mee trekt.”

Een goed programma en een goede opzet kan daar verandering in brengen. Zo is de stroomvoorziening in de circustent op duurzame wijze geregeld en is de catering op biologische en ecologische basis. “Het is geen duurzaamheidsfestiviteit”, benadrukt Syb. “Het is meer ingebed in de voorstelling. Als je goed naar ons repertoire kijkt, gaat het over behoud, doorgeven, tradities, cultuur en natuur, maar met een dikke knipoog.”

Rients alsnog aanwezig

Voor de artiesten is het eveneens een reünie, want ook Maaike Schuurmans komt vanuit haar woonplaats Wenen terug naar Friesland. Een groot verschil met de ‘2000-editie’ is het ontbreken van Rients Gratama. De cabaretier, tekstschrijver en zanger overleed in september vorig jaar. Ze hebben door de jaren heen zoveel van Rients geleerd, dat zijn kennis en kunde doorvlochten is in de voorstelling. Zo is hij alsnog aanwezig. De sketches worden voor deze editie geschreven door Bonne Stienstra, terwijl de acteurs Freark Smink (ooit bekend als Sybe Satellyt) en Adriana von Bannisseht een typetje spelen. “Dat zijn ook twee kanjers, maar het is wel anders”, beaamt Piter. Hubert Heeringa en Johannes Rypma hebben zich ook bij het gezelschap gevoegd.

Volop in de voorbereidingen

Er zijn nieuwe nummers geschreven en sketches worden nog bijgeschaafd. “We hebben nu zes uren aan voorstelling, dus we moeten straks selectief zijn”, lacht Syb. “Het is moeilijk om nummers te schrappen”, knikt Piter bedenkelijk. Aan enthousiasme geen gebrek.

Iedere locatie krijgt ook zijn eigen op maat gemaakte voorstelling. In Heerenveen worden er ‘Feanster’ kenmerken in betrokken. Bij de voorstelling hoort ook de Fryske Priuwerij. Regionale streekproducten die in een foodtrucksetting worden aangeboden, met als gastheer Reitse Spanninga. En speciaal voor dit evenement is er ook een nieuwe single uitgebracht. ‘Yn de simmertime’ een Friese bewerking van Mungo Jerry’s ‘In the summertime’. “Lachen, plezier en genieten. Simmertime2018 wordt echt een feestje”, beloven Syb en Piter.

Simmertime 2018 is op 17, 18 en 19 juli in Heerenveen!

Door Kirsten van Loon


 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend