Internationaal topturnen in ijsstadion Thialf

Internationaal topturnen in ijsstadion Thialf

0

HEERENVEEN – In de ijshockeyhal van het Thialf IJsstadion, die deze maand getransformeerd is tot een turnarena, werden in het weekend van 7 en 8 july wedstrijden georganiseerd als voorbereiding op het Europees Kampioenschap in Glasgow.

Thialf staat in de maand juli voor het eerst in het teken van topturnen. Nederlandse grootheden als Epke Zonderland en Sanne Wevers strijden tegen topturners uit o.a. Japan, Groot-Brittannië en België.
Zaterdag 14 juli vanaf 13:00 uur tijdens de Interland Nederland-België-Zweden is o.a. Epke Zonderland te bewonderen samen met andere topturners.

De trainingen worden ook in de hal gehouden omdat deze is ingericht met dezelfde toestellen op podiums net zoals bij de EK wedstrijden in Schotland, hierdoor kunnen de turners zich optimaal voorbereiden op de komende wedstrijden.

Zaterdag 7 july hebben de Nederlandse damesturnsters bij de Dutch Gymnastics Thialf Summer Challenge goud en zilver gewonnen in de landenwedstrijd.  In de landenwedstrijd hoefden Eythora Thorsdottir, Céline van Gerner, Sanne Wevers, Tisha Volleman en Vera van Pol alleen de Japanse ploeg voor zich te dulden,
na een goede wedstrijd kwam het Nederlandse vijftal tot 158,800 punten.

De Japanse ploeg, aangevoerd door Asuka Teramoto, was met 159,600 punten nipt beter, brons was voor de ploeg uit Groot-Brittannië (155,400), de Belgische ploeg eindigde met 130,175 punten op de vierde plek.
De Japanse Asuka Teramoto met 54,400 punten de beste meerkampster, zij werd gevolgd door de Nederlandse Naomi Visser die 53,150 punten bij elkaar turnde en brons was er voor Hitomi Hatakeda uit Japan (52,600).

Goud voor de junioren

De Nederlandse junioren Sara van Disseldorp, Astrid de Zeeuw, Vera Jonker, Shade van Oorschot, Lisa van Rozen en Zenna van der Lubbe wonnen goud, met 152,300 punten waren zij te sterk voor België (149,650). Sara van Disseldorp was de beste meerkampster bij de junioren met 50,650 punten bleef zij teamgenote Astrid de Zeeuw (50,250) en de Belgische Stacy Bertrandt (49,55) voor.

Toestelfinales

Zondag tijdens de toestelfinales van de Dutch Gymnastics Thialf Summer Challenge hebben de Nederlandse turnsters vijf gouden medailles gewonnen.  Bij de senioren was er goud voor Sanne Wevers (balk) en Tisha Volleman (vloer). Sanne Wevers was op de balk veruit de sterkste turnster, want met 14,750 punten hield ze Alice Kinsella (13,450) en Georgia Mae Fenton (13,150) uit Groot-Brittannië ruim achter zich, Tisha Volleman behaalde de vierde plaats met 13,100 punten.

Op vloer was Tisha Volleman met 13,100 de beste. Met haar score hield ze Hitomi Hatekeda (12,950) en Nagi Kajita (12,950) uit Japan achter zich, Vera van Pol eindigde met 12,900 punten nipt op de vierde plaats.
Aan brug was het de Japanse Hitomi Haketeda die met 13,900 de hoogste score neerzette. In een tie-break versloeg ze de Britse Rebecca Downie, die eveneens 13,900 punten bij elkaar turnde. Sanne Wevers eindigde aan brug buiten het podium met een vierde plek (13,55). Vera van Pol (13,35) en Sanna Veerman (13,00) volgden op plek vijf en zes, terwijl Elze Geurts en Naomi Visser op plek acht en tien eindigden.

Junioren

Astrid de Zeeuw kreeg bij de junioren twee keer een gouden plak omgehangen, zij was op balk en aan brug de sterkste van de dag.  Aan brug was de Zeeuw met 13,750 punten verreweg de best scorende turnster, op balk behaalde ze 12,750 punten. Sara van Disseldorp won op vloer het goud. In een tie-break versloeg ze Shade van Oorschot, beide turnsters hadden immers 12,800 punten bij elkaar geturnd.

Foto’s en tekst: ©Fotopersbureau Martin de Jong

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend