Bijenvereniging Oranjewoud viert 75 jarig bestaan op Landelijke open Imkerijdag

Bijenvereniging Oranjewoud viert 75 jarig bestaan op Landelijke open Imkerijdag

0

ORANJEWOUD – Aanstaande zondag 15 juli opent Bijenvereniging Oranjewoud haar bijenstal voor het publiek tijdens de Landelijke Open Imkerijdag.

Dit jaar krijgt deze dag een extra feestelijk tintje door het 75-jarig bestaan van de vereniging.

Wethouder Broekhuizen zal spreken namens de gemeente Heerenveen en de heer B. Willigenburg, lid van het hoofdbestuur van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Ook enkele leden zullen een aandeel in de feestelijkheden leveren.

Wat is er zoal te beleven?

Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij de uitvoering van hun mooie hobby.

Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen bijen en het inspelen op het weer en de natuur.

Bezoekers kunnen uitleg krijgen over de aanwezige bijenvolken. U kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de koningin zich wel zien! Ook is er een kraam waar bijenproducten verkocht worden. Er wordt informatie gegeven over alle facetten van het bijenhouden. In Oranjewoud worden jaarlijks cursisten tot gediplomeerd imker opgeleid door onze bijenteelt leraar B. Oosterloo en praktijkbegeleiders de heren R. van den Hul en C. de Wit. Als u belangstelling heeft om zelf imker te worden kunnen bijenteeltleraar B. Oosterloo en de praktijkbegeleiders de heren R. van den Hul en C. de Wit u hierover van alles vertellen, daar zij in De Overtuin jaarlijks cursisten opleiden tot gediplomeerd imker.

Er is koffie, thee en limonade en voor kinderen zijn er bijen-kleurplaten om te kleuren, en is er een stand waar geschminkt wordt. Verder draait er een mooie film over het leven van de bij en imkeren. Voor alle bezoekers is er een zakje met bloemzaad (bijenmengsel).

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over welke planten en bomen geschikt zijn en waarom. Er zal u gevraagd worden of u donateur wilt worden van de vereniging. Dat kan al vanaf een klein bedrag per jaar. Denk daar vast over na; u steunt
daarmee de bijen en onze vereniging De bijenstal is te vinden in Park de Overtuin aan de Lindelaan 1, Oranjewoud.

De Open Imkerijdag wordt gehouden van 11.00 tot 16.00. Het 75 jarig bestaan van de vereniging zal tussen 12:00 en 12:45 gevierd worden. U bent van harte welkom.

De Landelijke Open Imkerijdag wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in Wageningen: www.bijenhouders.nl

Foto’s: Archief Hielke Weening

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend