Speciale editie Oranjewoud Festival trekt vijfentwintigduizend bezoekers

Speciale editie Oranjewoud Festival trekt vijfentwintigduizend bezoekers

0

ORANJEWOUD – De zevende editie van Oranjewoud Festival die plaatsvond van 1 tot met 10 juni jl. was op vele fronten succesvol.

Het veelomvattende programma met ruim honderd concerten en voorstellingen trok vijfentwintigduizend bezoekers. Hoogtepunten vormden onder meer het optreden van violist Nigel Kennedy, het solorecital van cellist Jean-Guihen Queyras en de carte-blancheserie van violiste en publiekslieveling Noa Wildschut. In festivalhart De Proeftuin genoten de vele bezoekers van gevarieerde optredens van festivalmusici en ensembles.

Het festival vormde dit jaar het klassieke hoofdprogramma van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Speciaal voor deze editie was er een groot podium op het water achter Landgoed Oranjewoud gebouwd met tribunes die plaats boden aan 800 bezoekers. Hier stal violist Nigel Kennedy de show met zijn nieuwste programma Bach meets Kennedy meets Gershwin. Tijdens het Openingsconcert beleefde Future Perfect van componiste Vanessa Lann zijn wereldpremière, uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Benjamin Levy. Het publiek omarmde de carte-blancheserie van Noa Wildschut. Haar optredens als solist tijdens het openingsconcert, het kamermuziekconcert met altviolist Vladimir Babeshko, celliste Quirine Viersen en pianist Enrico Pace en de muzikale voorstelling met schrijfster en cabaretière Joke van Leeuwen en accordeonduo TOEAC oogstten unaniem enthousiaste reacties.

Ook de kleinschalige concerten met ongebruikelijke presentatievormen op prikkelende locaties werden door het publiek goed bezocht en gewaardeerd. In de expositieruimte van Museum Belvédère bracht violiste Monica Germino het publiek in een stille vervoering tijdens de wereldpremière MUTED van componistenkwartet Louis Andriessen, David Lang, Julia Wolfe en Michael Gordon.

Tijdens Floating onderzocht componist en gitarist Aart Strootman met het trio TEMKO de akoestische eigenschappen van water waarbij het publiek ronddobberde in een zwembad met de oren in het water. De enorme plastic bubbels van kunstenaarsduo Marco Canevacci en Yena Young vormden het surrealistische decor voor diverse concerten en voorstellingen, zoals een stilteconcert, de voorstelling PRIKKEL en als onderdeel van de Nacht van het Park.

2019
De volgende editie van Oranjewoud Festival vindt plaats van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni. Daarmee wordt het festival weer teruggebracht tot de gebruikelijke lengte van vier dagen.

Foto: ©Cor Pot

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend