Ilona Schimmel is het meisje van de klok

Ilona Schimmel is het meisje van de klok

0

KATLIJK – ‘De Klok en het Meisje’ is één van de 32 muziektheatervoorstellingen die dit jaar in de reeks ‘Ûnder de Toer’ in de hele provincie Fryslân te zien zijn. De voorstellingen zijn gemaakt in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. ‘De Klok en het Meisje’ wordt gespeeld van 2 tot 7 juni in en rond de klokkenstoel en de Thomaskerk in Katlijk. Ilona Schimmel (13) speelt ‘het Meisje’.

KWADE GEESTEN

Het is al jarenlang een traditie in Katlijk om tussen 21 en 31 december de kwade geesten te verjagen door middel van het luiden van de klokken van de klokkenstoel. Dit ‘Sint-Thomasluiden’ inspireerde schrijver Wessel de Vries, componist Stan Verberkt en regisseur Céline Hoex tot het maken van de voorstelling ‘De Klok en het Meisje’, om antwoord te geven op de vraag wie die geesten nu eigenlijk zijn. De voorstelling is een mix van klassieke muziek en theater en wordt geproduceerd door Oranjewoud Festival.

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een jong meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het mysterieuze meisje neemt de oudere vrouw mee naar het verleden. Een verleden vol herinneringen, die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

De titelrol in de voorstelling wordt gespeeld door Ilona Schimmel, een dertienjarige leerlinge van het Bornego College in Heerenveen. We zoeken het gezin Schimmel thuis op, ergens op de grens tussen Jubbega en Gorredijk. Ilona heeft er inmiddels drie repetities op zitten en heeft wel tijd voor een interview tussen de bedrijven door. Aan tafel met Ilona en vader Henk Schimmel.

“Ik heb toneel altijd heel leuk gevonden”, begint Ilona, en dat wordt direct erkend door vader Henk Schimmel. “Dat klopt, Ilona was zich vroeger altijd aan het verkleden. En ze hield ons vroeger ook al voor de gek. Toneelspelen kan ze wel.” “Ja”, klinkt een andere stem vanuit de aangrenzende huiskamer: “ze is een echte ‘dramaqueen’.”

Dat hebben we natuurlijk niet gehoord en we laten verder Ilona zelf aan het woord.

GROTE MENSEN

“Op de basisschool kwam Ateliers Majeur langs om dramalessen te geven. Dat was Catrien van der Molen. Van haar heb ik veel geleerd. Je mocht aan toneelstukjes meedoen en toen wist ik al dat ik dat later ook zelf wilde gaan doen. Na de musicallessen van Catrien van der Molen ben ik naar Eijer Producties gegaan, daar krijg ik nu les in musical, toneel en dans.”
“Ik zit in de tweede klas van het Bornego College. Daar heb ik in klas één en klas twee meegedaan aan de kerstmusical. Na de kerstmusical van vorig jaar konden leerlingen van het Bornego College auditie doen voor ‘De Klok en het Meisje’. Dat was heel spannend om te doen. En dat ik de titelrol heb gekregen, was wel bijzonder. Er doen maar drie kinderen mee aan de voorstelling en voor de rest alleen maar grote mensen. Wel vijftien tot twintig, denk ik.”

“Op het Bornego College speel je met alleen kinderen van dezelfde leeftijd en het publiek bestaat uit de leerlingen van de school en alle ouders. Dit is heel anders dan ik gewend ben. Dit is een openluchtspel. Ik moet nu veel harder praten en ik ben voortdurend in beeld en moet in mijn rol blijven. Ik kan niet even de coulissen in om te wachten tot ik weer op moet.”

ZIELIGE ROLLEN

“In de schoolmusicals heb ik altijd zielige rollen gehad, maar ik moet nu een beetje ‘eng’ spelen, Het Meisje weet alles van de oudere vrouw, en die vindt dat natuurlijk eng. Het Meisje heeft geen naam, het is er gewoon. Ik vind het allemaal bijzonder. Ook het spelen zelf. Teksten leren gaat mij gemakkelijk af. Ik oefen de teksten altijd in mijn kamer, in mijn eentje. Als je de tekst uit de voorstelling leest, is het gewoon tekst. Maar als het gespeeld wordt, is het ineens heel anders, dan dat ik dacht.”

Ilona wil, als ze zelf later groot is, dit werk ook gaan doen. “Mensen entertainen is heel leuk en ik vind het ook leuk om kinderen door middel van toneelspel te helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen. Als je toneel speelt, kun je uit je eigen wereld stappen. Je kunt dan helemaal iemand anders zijn.”

ORANJEWOUD FESTIVAL

Oranjewoud Festival brengt ‘De Klok en het Meisje’ uit in samenwerking met Kameroperahuis, Toneelvereniging De Twa Doarpen, het Bornego College Heerenveen, jong Fries muziektalent en studenten van het Prins Claus Conservatorium. In de voorstelling wordt zowel Nederlands als Fries gesproken. Een deel van de voorstellingen is inmiddels uitverkocht en de organisatie overweegt nog het aantal speelbeurten uit te breiden.

TEKST: HENK DE VRIES
FOTO’S: (NTI)

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend