Bouw Grootste Warenhuis ter Wereld van start

Bouw Grootste Warenhuis ter Wereld van start

0

AKKRUM – De bouw van het Grootste Warenhuis ter Wereld, dat in Akkrum tot zestien meter hoogte wordt opgetrokken, is donderdagochtend los gegaan.

Het gaat om een replica van het gebouw in New York, dat in 1896 door oud-Akkrumer Frank Cooper werd geopend, destijds het grootste warenhuis ter wereld. In het tweede en derde weekend van juli 2018 eren de Akkrumers hun oud-dorpsgenoot tijdens de New York-dagen.

De gevelwand voor het warenhuis wordt met 31 containers opgebouwd. Ze worden vandaag en vrijdag geplaatst. Zaterdagochtend worden de bedrukte steigerdoeken met een kolossale afbeelding van de winkel in New York opgehangen. Het grootste doek is bijna vijftig meter lang, ruim vijf meter hoog en weegt iets meer dan 150 kilo. Het ophangen van de doeken begint om 9.00 uur zaterdagochtend en duurt een groot deel van de dag.

Diezelfde zaterdag wordt ook een begin gemaakt met het inrichten van de straat. Het Heechein wordt compleet omgetoverd naar het straatbeeld van Sixth Avenue anno 1896. De gemeente Heerenveen verwijdert alle overbodig straatmeubilair, moderne lantaarnpalen worden omgebouwd tot ouderwetse gaslantaarns, Amerikaanse brandkranen worden geplaatst, enzovoort, enzovoort.

Met meer dan vijfhonderd vrijwilligers, figuranten, acteurs en muzikanten wordt het project Meet me at the Fountain een evenement van formaat. Ook tientallen leerlingen van de basisscholen doen mee. In het dorp gonst het al maandenlang van activiteiten. De bouw van een levensgrote fontein, zoals die in New York in het warenhuis stond, is een enorme uitdaging. De theatergroep en zijn dertien coaches trainen tientallen groepen voor acts op straat, in het warenhuis zelf en elders in het dorp. Vrijwilligers werkten maandenlang aan een audiovisuele presentatie van het winkelinterieur op een 180 gradenwand, terwijl hologrammen van Frank Cooper, familieleden en zakenpartner Henry Siegel het verhaal van de vermogende zakenman vertellen. Een gelegenheidskoor, andere koren, dansgroepen en muzikanten repeteren al wekenlang. Bewoners van wooncomplex Coopersburg – het gebouw dat Frank Cooper in 1900 voor arme, oude Akkrumers bouwde – bereiden zich voor op verschillende optredens, overal in het dorp zijn activiteiten. Akkrum heeft zelfs zijn eigen Teaterhûs en Kleanhûs, twee woningen van corporatie Elkien die tijdelijk kostenloos kunnen worden gebruikt en waar het dagelijks tientallen Akkrumers kleding komen passen of vergaderen.

Foto’s: Alex J de Haan/Noordoost.nl

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend