KWF Samenloop voor Hoop Team Zebra: Elke druppel op deze gloeiende plaat helpt…

KWF Samenloop voor Hoop Team Zebra: Elke druppel op deze gloeiende plaat helpt…

8

HEERENVEEN – Fintsje Brander, Nynke de Valk, Wietse de Vries en Klaas Veenstra; alle vier hebben ze met kanker te maken gehad.

De een aan den lijve, de anderen omdat een naast familielid het van deze slopende ziekte heeft verloren, of, en gelukkig horen we dat steeds vaker, gewonnen. Want tot een jaar of twintig geleden was het 1-0 voor de kanker, het woord had een onherroepelijke associatie met de dood. Maar de medische stand heeft de laatste twee decennia reuzenstappen gezet, zodat kanker tegenwoordig in een vroeger stadium kan worden vastgesteld en effectiever bestreden. Het is momenteel gelijkspel. “Maar we gaan voor de winst” vertelt Fintsje “En daar is veel onderzoek en dus geld voor nodig. Vandaar dat we als personeel van Zebra Technologies op 28 en 29 september 2018 met een uitgebreid Team Zebra meelopen aan de KWF Samenloop voor Hoop in Drachten en op dit moment bezig zijn met allerlei acties om in september zoveel mogelijk geld te kunnen doneren. Het is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat, maar vergeet niet dat een heleboel druppels een aardige waterplas vormen.”

Team Zebra, licht eens toe. 

“We zijn alle vier werknemer van Zebra Technologies in Heerenveen. Zebra is een Amerikaanse multinational met wereldwijd 80 vestigingen en circa 7000 werknemers en marktleider op het gebied van barcodeprintsystemen, mobiele computers en RFID tracking solutions.

Fintsje Brander: “In 2015 hoorde ik van mijn tante voor het eerst over de KWF Samenloop voor Hoop en omdat onze collega Nynke de Valk net de diagnose borstkanker had gekregen, besloten wij als collega’s met een team mee te doen om Nynke een hart onder de riem te steken. We hadden toen maar een hele korte voorbereidingstijd, maar liepen wel met 50 van de 80 werknemers mee en namen 2.100 euro meer voor het Koningin Wilhelmina Fonds voor onderzoek naar en bestrijding van kanker.” De Samenloop 2015 in Drachten bracht ruim 101.000 euro op.

Samenloop 2018

“Toen we dus hoorden dat er in 2018 weer een Samenloop voor Hoop in Drachten zou worden gehouden” vervolgt Nynke de Valk “Hebben we de koppen bij elkaar gestoken en een app-groep gemaakt waarin we mensen hebben gevraagd of ze mee wilden werken aan de editie van 2018. Dat resulteerde er in dat we nu met acht man een aantal activiteiten organiseren om geld bij elkaar te brengen en dat heel veel van de medewerkers van Zebra al hebben aangegeven mee te willen lopen in September. Ik loop er in september in ieder geval met een heel ander gevoel, omdat de behandeling succesvol is geweest en ik ‘schoon’ ben.”

Die activiteiten variëren van het verkopen van door het personeel ingebrachte goederen voor rommelmarkten, het organiseren van een dartstoernooi in Wijkcentrum De As, een statiegeld actie, verkoop van zelfgebakken appeltaarten, een pepermunten actie, een fotoshoot actie waarbij het zusje van Nynke, die fotografe is, de helft van de opbrengst van de actie aan Team Zebra doneert. En er worden de komende maanden nog de nodige activiteiten bedacht. Daarnaast is er een speciale Facebookpagina gemaakt om iedereen op de hoogte te houden van de plannen en de voortgang. De onderlinge communicatie verloopt via hele korte lijntjes, de app-groep en iedereen pakt eigenlijk op een organische manier zin rol op. Fintsje Brander is penningmeester, en houdt een overzicht bij van de inkomsten en uitgaven. “Want drie jaar geleden namen we 2100 euro mee” zegt de ‘ponghâlder’ glimlachend, “Maar we streven dit jaar naar een verdubbeling, we zijn nu ook veel eerder begonnen.”

Wat is jullie motivatie om mee te doen?

Fintsje Brander: “Zowel mijn opa als mijn oma zijn aan kanker overleden. Maar toen mijn collega Nynke drie jaar geleden zo keihard aan het vechten was tegen borstkanker, was dat voor mij de belangrijkste drijfveer. Als ik met een uurtje wandelen kan helpen, al is het maar een druppel op een gloeiende plaat, dan ben ik tevreden.”

Nynke de Valk: “Ik heb dus zelf borstkanker gehad. Gelukkig vroegtijdig ontdekt en nog niet uitgezaaid. Drie jaar terug liep ik ook mee, maar toen dus in een heel andere situatie. De behandeling is aangeslagen en ik ben ‘schoon’ verklaard. Dus wil ik dit jaar andere kankerpatiënten een steuntje in de rug geven.”

Wietse de Vries: “Ik werd drie jaar geleden bij toeval betrokken bij de samenloop. Team Zebra had een partytent en een vloer nodig. Ik zou aanvankelijk de spullen langs brengen en dan weer naar huis, maar toen puntje bij paaltje kwam ben ik de hele nacht blijven zitten en nu ben ik zelf actief bij de organisatie van allerlei activiteiten betrokken. Ik heb onlangs mijn schoonvader aan kanker verloren. Ik vind het belangrijk dat er zo veel mogelijk geld bij elkaar wordt gebracht voor onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte.”

Klaas Veenstra: “Ik heb drie jaar geleden ook meegelopen en heb mij meteen aangemeld voor de organisatie. Ik vind kanker zo’n sluipmoordenaar. Wanneer je dan de wandelsport kunt verbinden aan het goede doel, namelijk kankeronderzoek, in een evenement als de Samenloop, dan heb ik het gevoel dat ik daaraan een steentje wil bijdragen.”

KWF Samenloop voor Hoop Drachten 2018

De Samenloop voor Hoop is een 24-uurs wandelestafette die op 28 en 29 september plaats gaat vinden op de Skeelerbaan van Sportcomplex Fennepark (Noorderdwarsvaart 217

Drachten) om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Tijdens de wandelestafette vinden er muziekoptredens, veel nevenactiviteiten en verschillende ceremonies plaats, waarbij iedereen welkom is. Elke Samenloop wordt van begin tot eind georganiseerd door vrijwilligers.

Altijd komen 3 vaste ceremonies terug:

 1. De Openingsronde met survivors – Onder warme aanmoediging van familie, vrienden en andere belangstellenden lopen mensen die kanker hebben of hebben gehad de eerste ronde over het parcours. Zo laten ze zien dat er hoop is en dat ze er voor elkaar zijn.
 2. De Kaarsenceremonie – ’s Avonds verlichten kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen het parcours. En met een speciale ceremonie worden dierbaren herdacht en gevierd dat mensen kanker hebben overwonnen.
 3. De Slotceremonie – Na 24 uur wandelen loopt iedereen samen deze feestelijke laatste ronde. Aan het eind wordt de opbrengst bekendgemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.

8 reacties

 1. Peter Bokma op

  Zo jammer dat er te veel geld richting bestuurders/directie van dit goede doel gaat. Helaas zien we dat niet alleen bij het KWF maar eigenlijk bij alle goede doelen. Ik heb ook medelijden met vrijwilligers die collecteren voor een goed doel. Ik zeg het ook gewoon tegen een collectant: jullie vragen een bijdrage voor het goede doel; maar welk deel van jullie opgehaalde geld gaat naar salarissen van directie en managers ?? Ik waardeer ook de inzet van Team Zebra natuurlijk. Ik zou ook dit team willen adviseren eens te vragen welk percentage voor onderzoek wordt gebruikt en hoeveel voor salarissen e.d.

 2. Peter Bokma op

  Ik zou nog graag een tip willen geven aan mensen die in hun nalatenschap denken om een legaat of anders aan een goed doel te schenken: neem in ieder geval de voorwaarde op dat er geen geld mag worden gebruikt voor salarissen van directie en/of managers en dat achteraf aan de testamentair executeur een verantwoording moet worden overhandigd waar uw bijdrage aan is besteed. Wij (mijn vrouw en ik) hebben iets dergelijks al in onze testamenten laten opnemen. Op die manier kunt u aan het goede doel geven zoals u het bedoelt.

 3. Henk Miedema op

  Wat een stemmingmakerij weer.

  Ik neem dus aan Peter Bokma dat u onbezoldigd bestuurder bent van een goeddoelstichting?

  • Peter Bokma op

   En ja hoor, daar is ie weer; de man die slecht tegen gefundeerde kritiek kan; die vindt dat reacties zuur zijn of dat je onbezoldigd bestuurder bent omdat je van mening bent dat bestuurders van z.g. goede doelen exhorbitant hoge salarissen krijgen…………….

   Meneer Miedema, ik snap best dat de zon niet voor niets opkomt. In geval van goede doelen zou je toch denken dat er een bepaalde ideologie als drijfveer is welke niet in enorme salarissen tot uiting hoeft te komen……. Is een uitsmijter op een stenen bord minder lekker dan op een gouden bord ??? Wie dat denkt is besmet met het hebzucht virus.

 4. Henk Miedema op

  Peter Bokma,

  Ik kan uitstekend tegen gefundeerde kritiek. Het is juist daarom dat uw bijdragen zo irritant zijn. U bedient zich zonder blikken of blozen van kwalificaties als “exorbitant” en “enorm”, maar laat in uw verhaal iedere feitelijke onderbouwing achterwege.

  Misschien had u uw licht hier eerst even moeten opsteken, alvorens u op de onderbuik begon in te spelen:

  https://www.kwf.nl/over-kwf/inkomsten-uitgaven/Pages/Salaris-medewerkers-KWF.aspx

  Henk Miedema

 5. Henk Miedema op

  Want, heer Bokma, het is immers een onvoldongen feit dat een dergelijke beloning “exorbitant” is, of “de helft ruim voldoende”? Afgemeten waaraan, heer Bokma? Uw eigen maandelijke salarisstrook en/of behoefte? Uw gevoel van wat een rechtvaardige beloning is, hetgeen tegenwoordig in Nederland zoveel betekent als: “iedereen die meer verdient dan ik, is een graaier”? In ieder geval niet afgemeten aan de normen die we hiervoor in Nederland met elkaar hebben afgesproken, want die worden in casu niet met voeten getreden. Het is dan ook louter platvloerse afgunst die maakt er tegenwoordig te pas en te onpas met het opgeheven vingertje commentaar wordt geleverd. Laat ik u zeggen dat directeuren van qua omvang vergelijkbare organisaties als het KWF een veelvoud verdienen.

  Maar gaat u vooral door met het ‘adviseren’ van de lezers, zoals u doet in uw tweede bijdrage bij dit verhaal. Dan zal in de toekomst blijken dat niet langer 84% van alle inkomsten van het KWF direct ten goede komt aan kankerbestrijding, maar een veel lager percentage, en zult u dus een fraaie pyrrusoverwinning behalen.

  Ik laat het hier verder bij.

  Henk Miedema

  • Peter Bokma op

   Het lijkt er dus op dat dhr. Miedema en ik van mening verschillen over het punt wanneer je tevreden moet zijn. Een financieel rijk leven heb ik nooit gekend. Dat hoefde ook niet: Ik keek altijd naar degenen die het slechter hadden. Zo rijdt ik in een autootje van ruim 20 jaar oud. Ben ik jalours op de Mercedes van de buurman ? Nee; ik kan ook van a naar b komen. Ook is mij altijd voorgehouden dat er maar 2 zinsnedes bestaan welke met ” te” beginnen die deugen: te koop en tevreden. Die mentaliteit zal er wel eens voor zorgen dat er botsingen ontstaan. Het zij zo.

   Hierbij wil ik het dan ook verder maar laten.

X
X

Deel dit met een vriend