Michel Mulder: “Tegenslagen? Daar doe ik niet aan mee!” - GrootHeerenveen

Michel Mulder: “Tegenslagen? Daar doe ik niet aan mee!”

0

HEERENVEEN – Het leven van een topsporter gaat vaak gepaard met pieken en dalen, ook dat van schaatser Michel Mulder.

2014 was zijn absolute topjaar, waarin hij presteerde wat geen enkele Nederlander ooit vóór hem had gepresteerd. Met een verschil van een honderdste werd hij olympisch kampioen op de vijfhonderd meter. Enkele maanden eerder won de in Heerenveen woonachtige schaatser zijn tweede wereldtitel sprint en net na de succesvolle Olympische Spelen werd hij in het Olympisch Stadion van Amsterdam nationaal kampioen sprint. Daarna bleef het echter angstvallig stil qua prestaties rond Mulder en behaalde hij op het ijs geen enkele titel meer sinds zijn succesvolle olympische jaar. Na de Olympische Spelen van 2018, die hij op een haar na miste, spreken we de sportman in Heerde. Op de baan waar hij deze zomer hoopt te schitteren. Over drie maanden vinden hier de wereldkampioenschappen inlineskaten plaats.

In de kantine van de skeelerbaan opent Michel zijn tas. “Kijk mijn nieuwe skeelerschoenen, ik heb er nog geen meter op gereden, maar ik ga ze straks even proberen.” Mulder lacht, praat met iedereen en kijkt gemotiveerd uit zijn ogen. In niks lijkt hij op een aangeslagen sportman die ooit olympisch kampioen was op de vijfhonderd meter, maar de afgelopen jaren vooral worstelde met zichzelf. Een gebroken veer, een slechte bocht of het missen van de Olympische Spelen op slechts een tiende lijken hem niet te deren. “Als je de pieken en dalen van mijn sportloopbaan zelf hebt ondervonden leer je wel om te relativeren. Natuurlijk ik baal weleens en dat kan ook niet anders als sportman, je wil immers altijd winnen. Van tegenslagen of pech wil en mag ik niet spreken. Natuurlijk, ik heb pech gehad met een veertje, maar ook geluk met een honderdste. Ik beoefen een geweldige sport en mag elke dag doen wat ik graag doe. Dat is toch fantastisch.”

Stapje voor stapje

In 2015 haalde Mulder nog een goed niveau met een als hoogtepunt het zilver tijdens het WK afstanden op de 500 meter. Daarna volgden twee matige jaren waar Mulder zich niet plaatste voor internationale toernooien. Bij de ploeg van Plantina werd Mulder dit seizoen herenigd met zijn tweelingbroer Ronald en trainer Gerard van Velde. Een goede stap die hem meteen al betere prestaties opleverde. “Als ik zie waar ik vandaan kwam en hoe ik dit seizoen reed, is dat een wereld van verschil. Ik reed standaard drie à vier tienden van een seconde harder en merkte dat ik weer competitief was. Hoewel ik mij niet plaatste voor de Olympische Spelen hervond ik wel weer de aansluiting bij de absolute top en daar haal ik veel motivatie uit. Ik weet dat het nog harder kan en als ik die laatste stap deze zomer kan zetten, dan kan ik weer echt meedoen.” De 32-jarige schaatser kijkt de toekomst met veel vertrouwen tegemoet, bij welke ploeg dat is weet hij echter nog niet. “Sinds kort sta ik op straat, zoals bijna alle schaatsers op dit moment. Er zijn maar twee ploegen die doorgaan, de rest van de sponsoren stopt of twijfelt over de toekomst.” Zo is ook de situatie ronde de formatie van i-Skate, waar Mulder deel van uit maakt, onzeker. “Het is niet fijn, niet weten waar je aan toe bent. Heel veel invloed heb ik er ook niet op. Ik moet gewoon presteren, dat is wat ik wel in de hand heb.”

WK Inline in eigen land

Voor het eerst in de geschiedenis wordt deze zomer het WK Inlineskaten verreden in Nederland. In de eerste week van juli vindt het toernooi plaats in Heerde en Arnhem. Mulder heeft het inlineskaten altijd gecombineerd met het schaatsen en is in beide disciplines wereldkampioen. Met een WK in Nederland wil Mulder dan ook niets liever dan ‘schitteren op de wieltjes’ voor eigen publiek. Net als alle andere Nederlanders zal Mulder zich eerst nog voor dat toernooi moeten plaatsen. Dat kan hij doen tijdens de nationale kampioenschappen die van 10 tot en met 12 mei worden verreden in Heerde. Na een lang en slopend schaatsseizoen betekent dat weinig rust voor de sportman. “Het WK is normaal gesproken in augustus of september, nu is dat al in de eerste week van juli. Dat is aan de ene kant een voordeel, want dat past perfect in de voorbereiding op het schaatsseizoen. Aan de andere kant is de voorbereidingsperiode die we hebben richting het WK na een vol schaatsseizoen heel erg kort. Na het schaatsseizoen ga ik meestal op wintersport, maar dat doe ik nu bewust niet. Ik neem wel even rust hoor, maar na anderhalve week begint de voorbereiding op de skeelers. Ik moet wel, want over minder dan een maand zijn de selectiewedstrijden voor het WK. Daar moet het niveau al enorm hoog zijn, want in Nederland zijn er natuurlijk veel ‘inliners’ die zich willen plaatsen voor het WK.”

Alles te danken aan Inline-Skaten 

Michel combineert beide disciplines al zijn hele sportcarrière lang. Toch was het op de skeelers dat hij voor het eerst indruk maakte en zich plaatste voor de grote internationale toernooien. “Al van jongs af aan mocht ik meedoen met Europese- en later ook wereldkampioenschappen. Dat was fantastisch. Ik schaatste ook wel, maar haalde daarin niet die prestaties. In de beginjaren als senior reeg Mulder samen met tweelingbroer Ronald de nationale titels aaneen en internationaal werden er ook successen behaald. Successen die ze bij de sportkoepel NOC* NSF een A-status opleverde. Dat houdt in dat ze naast een minimuminkomen verschillende faciliteiten krijgen om je sport te kunnen beoefenen. “Mij gaf dat de mogelijkheid om te leven van mijn sport en prof te kunnen zijn. Ik verdiende een inkomen met inlineskaten. Schaatsen kon ik er daardoor fulltime bij doen.” Tijden veranderen want inmiddels heeft de inline sport geen status meer en behoort Mulder tot de wereldtop met schaatsen. ”Onder andere door de status die ik had met inlinen heb ik mij zo kunnen ontwikkelen als schaatser. Dat is heel belangrijk geweest voor mijn schaatscarrière. De verhoudingen zijn nu precies andersom, ik verdien mijn inkomen met schaatsen.”

WK in Nederland wordt fantastisch

In 2012 en 2014 werd Michel wereldkampioen inlinen. In 2012 deed hij dat op de vijfhonderd meter. Twee jaar later was het raak in Argentinië op de aflossing. Prestaties die hij dolgraag zou willen evenaren in eigen land, maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. “Inlinen is een enorm professionele sport en het niveau is waanzinnig hoog. Daarbij komt dat ik me eerst nog maar eens moet plaatsen.” De laatste jaren lijkt Michel, maar ook zijn broer Ronald de aansluiting bij de wereldtop wat verloren te hebben. Ook namen ze vaak geen deel aan wereldkampioenschappen, omdat dat niet paste in de voorbereiding op het schaatsseizoen. Vorig jaar tijdens de World Games werd hij keihard met de neus op de feiten gedrukt. “De aanloopperiode was relatief kort richting het toernooi, maar ik had me zo goed als mogelijk voorbereid. Toch kwam ik echt te kort, ik werd voorbijgereden. De meeste van de inliners wereldwijd schaatsen niet en kunnen 12 maanden per jaar trainen voor die ene sport. Ik kan dat niet en moet altijd keuzes maken. Als je dan, zoals vorig jaar, eigenlijk niet genoeg tijd hebt richting een toernooi ga je keihard af. En dat is misschien maar goed ook. Het zou raar zijn dat je na een korte voorbereidingsperiode zo maar mee kan met de wereldtop. Dat is niet realistisch.” Met dat in gedachten zal de voorbereiding richting eerst het NK en daarna mogelijk het WK totaal anders zijn. “Vorig jaar fietsten we bijvoorbeeld meer in de trainingen in dienst van het schaatsseizoen. Nu zal ik nagenoeg alles op skeelers gaan doen om het juiste gevoel te krijgen. Alles zal in dienst staan van het inlinen tot het WK. Aan het schaatsseizoen denken we wel weer na het WK.”

Door jan van Loon

Michel Mulder

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend