Skûtsje Gerben van Manen wint Sprintwedstrijden

Skûtsje Gerben van Manen wint Sprintwedstrijden

0

ELAHUIZEN – Bij de eerste krachtmeting van de SKS skûtsjes op de Fluezen bij Elahuizen werd zaterdag 28 april de Gerben van Manen uit Heerenveen in het algemene klassement de eindwinnaar.

Tijdens de Sprintwedstrijd werden ‘s morgen een serie van drie starts gedaan en ‘s middags na de pauze wederom drie keer een start.

Bij deze wedstrijd wordt gestart en één boei gerond en daarna teruggevaren naar de finishlijn.
De weersomstandigheden waren zeer wisselend waardoor er veel variatie was in de zeilomstandigheden. Een prima oefening voor het komende zeilseizoen, wanneer de grote wedstrijden weer plaatsvinden.

Sytze Brouwer zeilde met zijn bemanning het meest constant en wist de overwinning in de wacht te slepen. Er deden 13 van de SKS skûtsje mee, alleen Leeuwarden ontbrak. Na afloop vond traditioneel, onder het genot van drankjes en vis, de prijsuitreiking plaats op een eilandje op de Fluezen.

Vanaf de maand mei/april wordt er alweer wekelijks door de skûtsje-bemanningen serieus geoefend, om dit seizoen weer goed voor de dag te komen. Debuterend schipper Sytze Brouwer verraste vorig jaar tijdens het SKS kampioenschap met het skûtsje van Heerenveen met een tweede plaatst achter Douwe Azn. Visser van Grou.

Bij Elahuizen was het voor veel bemanningen van de skûtsjes afwachten hoe of ze ervoor staan.
Ieder jaar zijn er bij de skûtsjes wisselingen aan boord en moet er door de vele trainingen en voorwedstrijden weer een goed geolied team ontstaan. Ook worden er regelmatig vernieuwingen aan de schepen gedaan, zoals nieuwe masten en zeilen of zwaarden, deze aanpassingen moeten altijd eerst weer helemaal goed worden uit getrimd.

Dit jaar zijn er twee nieuwe schippers die hun ervaring moeten proberen op te doen in de komende maanden om dit zomerseizoen mee te kunnen strijden in de vloot van de 14 SKS skûtsjes. Het bestuur het Jouster Skûtsje de Oerol Thús heeft de 42-jarige binnenvaartschipper Rinus de Jong uit Sint Nicolaasga als nieuwe schipper aangesteld als opvolger van de opgestapte Dirk Jan Reijenga.  Omdat Rinus uit een skûtsjeschippers familie stamt kwam hij in aanmerking om schipper te worden tot verrassing van veel mensen en in het bijzonder hem zelf. Als bemanningslid van meerdere skûtsje heeft hij in de loop der jaren veel ervaring opgedaan, maar als debuterend schipper, zal hij samen met een bijna geheel nieuwe bemanning, de komende tijd zijn weg moeten proberen te vinden.

Ook op het skûtsje de Sneker Pan heeft een rigoureuze verandering plaatsgevonden, de befaamde schipper Douwe Jzn. Visser is na dertig jaar als schipper gestopt.  Na een imposant tijdperk, waar hij als schipper maar liefst negen keer het SKS kampioenschap op zijn naam schreef, heeft zijn zoon Jappie het helmhout van hem overgenomen.  De 31-jarige binnenvaartschipper, woonachtig in Langweer, vaart al van jong af aan op het skûtsje van Sneek en heeft het skûtsjesilen dus letterlijk en figuurlijk met ‘de paplepel’ in gekregen. Ook hij zal, samen met een bijna compleet nieuwe bemanning, de komende tijd nog veel ervaring op moeten doen om in de voetsporen van zijn vader te treden.

De komende tijd worden er als voorbereiding op het grote SKS kampioenschap nog een aantal voorwedstrijden gezeild, waaronder Lemmer Ahoi van vanaf Hemelvaartsdag 10 mei tot met zaterdag 12 mei.  Verder is er de Waterpoortrace op de Snitser Mar op zaterdag 16 juni en de Foarwedstriid | Jubileumwedstrijd van het skûtsje van Woudsend zaterdag 14 juli op de Hegemer Mar.

Wedstrijddata SKS Kampioenschap 2018

Za. 04-08 Grou
Ma. 06-08 De Veenhoop
Di. 07-08 Earnewâld
Wo. 08-08 Terherne
Do. 09-08 Langweer
Vr. 10-08 Elahuizen
Za. 11-08 Stavoren
Ma. 13-08 Woudsend
Wo. 15-08 Lemmer

Do.         16-08            Lemmer II

Vr.          17-08            Sneek

Foto’s en tekst: Fotopersbureau Martin de Jong

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend