Column Groenewegen advocaten & notarissen: Trouwen: ingewikkeld vanaf 1 januari 2018?

Column Groenewegen advocaten & notarissen: Trouwen: ingewikkeld vanaf 1 januari 2018?

0

Januari 2018; kantoor Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen. Een jong stel wil meer weten over de nieuwe huwelijkswet. Hij: succesvol ICT-ondernemer met een snelgroeiend bedrijf. Zij: ZZP’er én zwanger. Door indianenverhalen die ze hoorden zijn ze gaan twijfelen over hun voorgenomen huwelijk. Is het écht zoveel gedoe? Een korte uitleg.

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet beperkte gemeenschap van goederen. Deze geldt zowel voor het huwelijk als het geregistreerd partnerschap. Het principe van de nieuwe regeling is dat uitsluitend datgene wat je tijdens het huwelijk samen opbouwt gezamenlijk eigendom is. Voor bestaande huwelijken en partnerschappen gesloten vóór 1 januari 2018 verandert niets.

Bezittingen (en schulden) van voor het huwelijk blijven afzonderlijk privébezit van de partners in de nieuwe wetgeving. Een goede ‘administratie’ is daarbij vereist. Dan kun je altijd aantonen jij de eigenaar bent. Bij een erfenis is de akte van verdeling het bewijs.

In veel gevallen zal de standaard huwelijksakte volstaan (mits bezit goed wordt vastgelegd), maar er zijn natuurlijk altijd situaties waarbij huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden noodzakelijk zijn. Dit geldt zeker voor het stel dat voor me zit. Zij hebben enkele jaren geleden een woning gekocht waarbij de mannelijke partner het grootste vermogen inbracht. Ik kan dus zeker iets voor ze betekenen.

Ondernemers adviseer ik in de meeste gevallen om huwelijkse voorwaarden te maken. Hierdoor blijft zakelijk en privé gescheiden en kunnen faillissementsrisico’s voor huwelijkspartners beperkt worden. Immers: schuldeisers kunnen aanspraak maken op het gezamenlijke bezit. Ook kan, bij de juiste toepassing van de voorwaarden, het ondernemingsvermogen buiten de gemeenschap vallen. Maar wat is dit en wie stelt dit vast? Om problemen te voorkomen kunnen afspraken in een op maat gemaakte regeling worden vastgelegd. Uw notaris is daarvoor dé specialist.

Kortom: huwelijkse voorwaarden zijn in veel gevallen nodig, zeker voor dit toekomstige echtpaar.

En het voorgenomen huwelijk? Vorige week kreeg ik de trouwkaart!

Mr. Pieter de Boer

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend