Column Eelke Lok: Afvalstrijd

Column Eelke Lok: Afvalstrijd

3

Gemeenten dragen zorg voor de zorg. Dat kunnen ze eigenlijk niet betalen. De gemeente Heerenveen heeft een oplossing gevonden. Die heeft geleerd om zelf injecties te geven. Ze moest oefenen op afvalbakken. Bingo. Gemeentelijke ambtenaren injecteerden een chip in elke vuilniston. Geweldig dat een gemeente dat kan. Achteraf bleek dat de administratie er van nog het meeste werk was. Maar ambtenaren redden dat op. Natuurlijk. En met één druk op de knop kan de gemeente nu je gewicht aan vuilnis berekenen, als ze de ton aan het legen zijn. Ze zeggen het niet luidop, maar het idee zit er bij enkele partijen al een beetje in: je zou dan ook het ophalen van afval naar rato van dat gewicht kunnen laten betalen.

Ik weet het: het is tot nog toe niet meer dan een prikactie. Bedoeld om de inwoners van Heerenveen wakker te schudden om hun afval beter te scheiden. Net zo nauwgezet als een fundamentele Groen Linkser. Zakje thee: nietje in de ijzerbak, zakje bij het oud papier, thee op de compostbult, dat soort werk. We worden al gedwongen door hen om met een elektrische auto langs zonnepanelenvelden naar het treinstation te rijden. Ze hebben het ook al over een circulaire wereld. Opgebouwd uit rotzooi. Maar het is gebleken dat een muurtje van uitgeperste theezakjes geen stand houdt in het huidige Nederlandse windklimaat.

Je wordt dus ongelukkig van de preventieve gezondheidzorg van de gemeente met die injectie. En dwars. De bevolking van Heerenveen staat klaar. “Dan donderje ik it wol by buorman yn de tonne”. Maar buorman trekt dikke werkhandschoenen aan en  leegt zijn ton terug. Of in die van een andere buurman. Machtige gevechten, die nog voortdurend als de grote afvalwagen om de hoek komt rijden. Ineens ontstaan ook sterke buurtmienskippen, die er voor kunnen zorgen dat een niet gewenst gezin uit de buurt vertrekt, overladen door rotzooi. Met als uiteindelijke oplossing dat alles op straat wordt gekwakt. En dan hoeft niemand het te betalen.

Nou ja, de gemeente dan. Dat zijn wij met z’n allen. En dan is er dus  niets veranderd.

Eelke Lok

3 reacties

 1. Peter Bokma op

  Ik ben blij meneer Lok, dat ik niet de enigste ben die het probleem van buormans tonne ziet 😉 U beschrijft het mooier dan ik het kon en u geeft ook goed weer wat de mogelijke konsekwenties zullen zijn. Laten we hopen dat dit dwaze idee snel van tafel gaat !!

 2. Addie Weenk op

  dan neem ik aan dat u ook de gas- en energierekening wil gaan delen met de buren? Is ook een nutsfunctie. Gek dat afval anders wordt gezien.

  • Peter Bokma op

   Wie bedoeld u met “u” ??? By the way Water, elektra en gas jat je niet van je buren hoor !! Afval ook niet maar kun je wel makkelijk bij een ander dumpen helaas.

X
X

Deel dit met een vriend