Slotdebat Heerenveen: Tien wethouders en 54 raadsleden - GrootHeerenveen

Slotdebat Heerenveen: Tien wethouders en 54 raadsleden

1

HEERENVEEN – Enkele uren voordat de stembureaus voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018 in de gemeente Heerenveen opengaan, zijn de verwachtingen hooggespannen.

In het slotdebat, afgelopen maandagavond in de bibliotheek in Heerenveen, vraagt gespreksleider Eelke Lok de vertegenwoordigers van de tien deelnemende politieke partijen naar een voorspelling en ze staan allemaal op winst. De één krijgt er vier bij, de ander drie, ze verwachten allemaal te winnen. Met elkaar tellen we dan 54 zetels (het zijn er nu 29) en tien wethouders, want elke partij wil minimaal één wethouder leveren. De raadszaal van het gemeentehuis in Heerenveen moet binnenkort flink uitbreiden.

Het twee uur durend debat is in het begin wat tam, veel partijen lijken het in grote lijnen zo nu en dan toch wel een beetje met elkaar eens te zijn, en Eelke Lok grijpt dan ook regelmatig in. “Het met elkaar eens zijn, daar hebben we als publiek vanavond niets aan. We willen juist de verschillen zien, want anders kunnen we niet kiezen,” zegt Eelke. De politiek blijkt het zo nu en dan ook niet te weten. “Dat moeten we nog maar even zien,” klinkt het dan. “We willen een JA of een NEE” pareert Eelke Lok, maar de partijen geven niet op. Over veel dingen moet nu eenmaal goed worden nagedacht, voordat er iets kan worden besloten. Want zo gaan ‘die dingen’.

Het debat wordt duidelijk wat feller (en dus ook leuker), als Eelke Lok de mensen uit het publiek een stem geeft. Niet de microfoon, die houdt de gespreksleider zelf stevig vast, want anders krijg je ellenlange inleidingen voor de vraag wordt gesteld. En een beetje orde is wel nodig, want in plaats van de verwachte 120 mensen, zijn er minstens 180 aanwezigen geteld in het bibliotheek-café. Het mag meer dan uitverkocht heten. Het behoud van cultuur, vooral ook in de dorpen, komt aan de orde, de sportvoorzieningen (niet alleen sc Heerenveen, maar de gewone clubs hebben ook geld nodig), het jongerenbeleid, de veiligheid voor als het eenmaal donker wordt, de fietspaden, het gratis of betaald parkeren met of zonder verhoging van de onroerende zaak belasting, het armoedebeleid, Hajé en Van der Valk (“de Valkensoap” in de politieke volksmond), het openbaar vervoer, dat ook weer langs het ziekenhuis moet gaan, betaalbare huurwoningen, de toegankelijkheid in het winkelcentrum met zijn vele reclame-obstakels, de gladde steentjes in datzelfde winkelcentrum, de ouderen die hun noodzakelijke informatie nu maar moeten vinden op internet, afvalverwerking per kilo of containerleging (pardon, per sorti- of biobakleging), het tekort aan huisartsen, kortom, alles waar wij als burgers tegen aanlopen, en waar wij de gemeentelijke overheid bij nodig hebben om dat allemaal in goede banen te leiden. De vragen uit het publiek leveren een mooi en bij vlagen zelfs zo nu en dan heftig debat op.

Eelke Lok geeft de tien strijders in het slotdebat nog een laatste gewetensvraag voor 21 maart mee: “Waarom willen jullie allemaal zo scoren? Kijk naar het algemeen belang en niet alleen naar je eigen. Het gaat niet om het probleem, het gaat om ‘hoe los je het op!’”

En weet de kiezer na het slotdebat nu wat hij of zij moet stemmen? Vast wel. En anders is er nog altijd de HeerenveenKiest.nl Krant, om nog eens door te lezen voordat u gaat stemmen. De krant is houdbaar tot 21 maart, 21:00 uur.

Henk de Vries
@HeerenveenZT

1 reactie

  1. Peter Bokma op

    Ik ben er maar niet naar toe gegaan. Ik heb er n.l. de pest aan om me te ergeren. Slecht voor het hart zullen we maar zeggen. Er wordt in het artikel echter 1 ding genoemd waar ik de gemeente voor wil waarschuwen: Het onzalige idee om afval per kilo te willen afvoeren. Op zich zit daar best wel een stuk eerlijkheid in. Aan de andere kant zal dat problemen geven die elders al werden gezien. Een aantal jaren geleden geb ik de gemeente gebeld met de vraag of we een containerweegschaal konden krijgen omdat de legingen worden geweigerd als de kliko zwaarder zou zijn dan 75 kilo. Daar werd destijds nogal lacherig op gereageerd en ik kreeg te horen dat mensen dat maar moeten schatten. Ik heb de dame in kwestie toen het volgende beloofd: Als onze kliko blijft staan omdat deze te zwaar is, kom ik met kliko naar het gemeentehuis (eerst pers ingelicht) en leeg het ding in de hal van het gemeentehuis. Dat is gelukkig nooit nodig geweest.
    Nu vraag ik de gemeente wederom om een klikoweegschaal. Reden ? Hier in de straat (en het zal elders ook gebeuren) zijn er mensen die hun afval bij een ander in de kliko deponeren. Nu is dat nog geen ramp omdat er per leging wordt betaald en zolang het deksel van de kliko normaal gesloten kan worden.
    Ik wil dus vooraf weten wat onze kliko weegt voordat deze aan de weg wordt geplaatst. Ik heb a. geen zicht op de kliko aan de weg en b. je kunt niet van mensen vragen er bij te blijven staan tot het moment van de leging. Voor mijn part mag het een registrerende weegschaal zijn. Ik hoop dat daar eens goed over wordt nagedacht.

X
X

Deel dit met een vriend