Winters weekend met mogelijk wat sneeuw - GrootHeerenveen

Winters weekend met mogelijk wat sneeuw

0

HEERENVEEN – Maart roert zijn staart. In deze maand kan het vaak nog alle kanten op met het weer. Zo ook deze week: woensdag is het lenteachtig, in het weekend slaat de winter toe.

De lente hangt woensdag in de lucht. Op veel plaatsen is het woensdagmiddag met 10 tot 12 graden en weinig wind vrij zacht. De zon komt regelmatig tussen de wolkenvelden tevoorschijn en het blijft de hele dag droog.

Uit welke hoek waait de wind?

In maart zijn verschillende weertypen mogelijk. In het voorjaar bepaalt de windrichting of het vrij warm of juist nog winters koud aanvoelt. Koude lucht is in de eerste twee maanden van de lente in het noorden van Europa nog aanwezig. Ook ligt de temperatuur van het zeewater laag. Daardoor ligt de temperatuur bij een noorden- of oostenwind in dit jaargetijde meestal aan de lage kant. Komt de wind uit het zuiden of westen, dan kan het lenteachtig of zelfs zomers zijn.

De weermodellen weten precies uit welke hoek de wind waait. Als je de weersverwachtingen volgt, word je niet op het verkeerde been gezet.

De wind draait op donderdag naar het oosten. Met een oostenwind stroomt geleidelijk koude lucht over onze omgeving. Tegelijkertijd bouwt een hogedrukgebied boven Scandinavië op. De oostenwind houdt tot en met het weekend stand. Op zaterdag blaast de wind stevig door.

Koude lucht wint dit weekend, sneeuwkans vrij groot

Donderdag neemt in de loop van de ochtend vanuit het zuiden de bewolking toe. In Zeeland regent het aan het einde van de ochtend. Donderdagmiddag wordt het ook op andere plaatsen in het land nat.

Vrijdag wint de koude lucht steeds meer terrein. Het is bewolkt en op veel plaatsen regent of motregent het eerst nu en dan. Aan het eind van de middag en in de avond gaat de regen mogelijk over in natte sneeuw. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend heeft de polaire lucht ons hele land veroverd. Op sommige plaatsen is het zaterdagochtend mogelijk wit door een dun laagje sneeuw. Meer dan 3 centimeter wordt echter niet verwacht.

Na het weekend gaat de kou weer verdwijnen en gaan de temperaturen naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend