Column Eelke Lok – N392

Column Eelke Lok – N392

0

N392

Provinciale wegen hebben nummers. Wij kennen die nummers niet. Wij rijden gewoon van de ene plaats naar de andere plaats. Het interesseert ons geen hol wat voor weg het is en wie hem beheerd, als er maar over heen kunt rijden. Ambtenaren moeten precies weten waar de strooiwagens wel heen mogen en waar niet, dus die geven de wegen nummers.

Als je bij Tynje bent en je moet naar het centrum van Fryslân, dat is dus alles wat boven Heerenveen ligt, dan kom je op de provinciale weg N392. Bij Aldeboarn moet je wel naar rechts kijken, want van de gemeentelijke Beetsterdyk komt niet weinig verkeer, want alles van de westkant van Drachten gaat binnendoor naar Akkrum via de N392 bij Aldeboarn.

De inwoners van Aldeboarn kennen het nummer niet. Het is gewoon een opgedraaide rondweg. Je mag dat stukje langs Aldeboarn maar 60, maar ze rijden veel harder. En Aldeboarn moet die weg op. En oversteken, want daar zijn sportvelden, volkstuintjes, ijsbaan en wat bedrijfjes. Aldeboarn wil daar eigenlijk nog meer bouwen, want het zit met de Boorne wat krap in het jasje. School en dorpshuis zouden ook aan de overkant van de N392 moeten. Nog meer overstekend wild.

Alle 419 dorpen in Fryslân hebben in de gouden periode voor de krimp allemaal een rondweg gekregen, al of niet met nummer. Men wilde niet meer achter melkboer door zo’n dorp heen kruipen. Er omheen, dan konden de kindertjes veilig naar school en beppe naar de bakker. Aldeboarn is anno 2018 echter het eerste dorp dat andersom wil.

Vertaald voor de ambtelijke wereld: de N392 maken tot een smalle dorpsstraat. Waar je maar 30 mag. En lekker wat van die verkeersremmers liggen. Dan kan iedereen veilig op de sportvelden en school komen. Leefbaarheid.

Van een provinciale genummerde weg naar een gemeentelijke dorpsstraat. Niemand weet waar, maar ergens op een kantoor in Fryslân hebben ze heel hard gelachen. Idiote Boarnsters. Plannen lanceren om de hele verkeerssituatie in dat gedeelte van Fryslân te veranderen.

Het plan ligt al in de prullenbak. We zijn nog lang niet op de weg terug.

Eelke Lok

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend