Vaarverbod om ijsaangroei te bevorderen - GrootHeerenveen

Vaarverbod om ijsaangroei te bevorderen

1

FRYSLÂN – Om de aangroei van ijs te bevorderen geldt er vanaf zaterdag 24 februari 17.00 uur een vaarverbod in Fryslân. Dit verbod geldt voor vaarten en sloten.

Aannemers worden verzocht om hun drijvend materiaal te verwijderen. De vaarwegen die belangrijk zijn voor de beroepsvaart vallen buiten het verbod.

Het verbod geldt vooralsnog niet voor het Van Harinxmakanaal, de oostelijke en westelijke invaart van Leeuwarden, het verbindingskanaal bij Harlingen, De Houkesleat en industriehavens, de vaarweg naar Drachten, de vaarweg naar Heerenveen, de vaarweg naar Akkrum, tot aan het gemaal in de Djipsleat.

Bij aanhoudende vorst kan de provincie besluiten om het vaarverbod verder uit te breiden.

Het verbod betekent niet dat ijs op de vaarten en sloten sterk genoeg is om er op te schaatsen.

Winterweer

Zoals het nu staat komt van zondag op maandag en maandag een transport van zeer koude Russische continentaal polaire lucht op gang richting Midden en West Europa. Het gevolg hiervan is volop winterweer met overdag temperaturen rond of onder nul en in de nachten matige of mogelijk strenge vorst. Deze winterperiode kan het volgens Paulusma wel eens tot en met begin maart volhouden.

,,Volgende week kunnen de redens út it fet! Kortom we kunnen volgende week schaatsen op natuurijs. Natuurlijk eerst op ijsbanen” dit laat weerman Piet Paulusma dinsdag weten op zijn website.

 

1 reactie

  1. Als dit vaar verbod er komt zet het waterschap de gemalen dan ook wat eerder uit zodat de ijsgroei op alle plekken in friesland het zelfde kan zijn?

X
X

Deel dit met een vriend