Een nieuwe blik op….. De Kerstmusical van Heerenveen

Een nieuwe blik op….. De Kerstmusical van Heerenveen

0

HEERENVEEN – “Het is gewoon zo leuk! Kom gewoon kijken!” is wat continue te horen is van verschillende kanten. Als je in de gemeente Heerenveen woont, hoort De Kerstmusical er gewoon bij in de decembermaand.

De groep treedt dit jaar maar liefst tien keer op met De Magiër van Mildam. Om ze beter te leren kennen gaan we in gesprek met een aantal spelers voor een nieuwe blik op deze bijzondere musicalproductie.

Bij binnenkomst bij de kerstmusicalrepetities in het Posthuis Theater word je in het weekend begroet met vrolijk gezang en komen er dansende kinderen en jongeren op je af. Wat een feestje: er staan muffins en andere heerlijke gebakjes klaar. De sfeer zit er goed in als we in gesprek gaan met vier regionale (amateur)spelers. Het leuke van deze productie is dat de jongste speler 10 jaar is en de oudste 79 jaar. Alle spelers zijn tijdens een auditie uitgekozen om dit jaar mee te doen aan Dé Kerstmusical van Heerenveen.

WAAROM DE KERSTMUSICAL?

Laura Kooistra (12) uit Tersoal: “Dit was mijn eerste auditie. Ik wilde altijd al meedoen aan commercials of iets dergelijks. Maar het was er nog niet van gekomen. Nu zag mijn moeder een oproep om auditie te doen in de krant en zei: waarom ga je het niet proberen? Het was ontzettend spannend, maar iedereen was heel aardig. Nu speel ik samen met Bente Bo en Silke de heks in het verhaal.”

Bente Bo Stoelwinder (14) uit Oudehaske en Silke Pastoor (13) uit Langezwaag speelden al vaker mee, respectievelijk 5 en 4 keer. Ze zijn beiden al gewend aan het harde werken tijdens de repetities. Elke zaterdag, zondag en soms ook woensdagmiddag moet de groep repeteren. Daarnaast gaan Bente Bo en Silke ook allebei naar de musicalopleiding MUZT van Kunstencentrum Atrium in Sneek. Een flinke uitdaging voor de meiden, die natuurlijk ook nog gewoon naar school gaan. Hoe doen ze dat? “Het is gewoon zo leuk, een uit de hand gelopen hobby, daar heb je alles voor over” vertelt Bente Bo. “We moeten vooral heel veel plannen anders lukt het niet. We zijn maandenlang hard aan het werk, maken soms echt lange dagen. Maar ik heb het er voor over: je leert steeds beter spelen en misschien kan het later mijn beroep worden!”

Aart Staartjes (79) is een oude rot in het vak. Hij woont sinds enkele jaren in Dronrijp, een half uurtje van Heerenveen. Een tijdje geleden werd hij overvallen door een beroerte. Nu werkt hij opnieuw mee aan de musical in Heerenveen, ditmaal als de verteller van het verhaal. In 2015 speelde Aart ook al eens mee in de musical. “Het is wel wennen om weer terug te zijn in Heerenveen. De groep ging gewoon door met de voorbereiding terwijl ik thuis was vanwege de beroerte. Ik heb nog maar een paar weken om mijn rol ook onder de knie te krijgen. Het is een ingewikkeld verhaal met allemaal verhalen die door elkaar lopen, pittige klus! Daarom haalt de organisatie er altijd drie oude rotten bij. Dat is ook echt nodig om de zaak er doorheen te trekken,” vertelt Aart, “We hebben nu Joop Wittemans, die weet van wanten. Alhoewel: er spelen veel kinderen mee die fantastisch kunnen spelen en zingen. Dan denk ik wel eens: ik ga maar naar huis. Wij hebben dat als volwassenen een beetje verloren onderweg. Ik moet er altijd weer bewust aan denken: speel maar als een kind. Die openheid is heel mooi!”

LEREN, LEREN

“Wat ik zo knap vind”, vertelt Bente Bo, “is dat de volwassenen onmiddellijk weten bij het lezen van een tekst, hoe ze het moeten spelen. Ik heb nog wel aanwijzingen nodig van de regisseur.” Daar kunnen de meiden alleen maar veel van leren. En dat willen ze ook, mede daarom zijn ze hier. Bente Bo vult aan: “Het is een ontzettend gezellige groep mensen, je werkt ergens naar toe en je gaat een hele mooie voorstelling neerzetten, die veel adrenaline geeft en gewoon superleuk is!”

Silke: “Je leert er heel veel van. Je werkt met een bekende regisseuse en andere professionals om alles onder de knie te krijgen: zingen, dansen en een rol spelen. Dus ondanks dat je ergens naar toe werkt leer je veel van het proces. We zijn trouwens groot fan van meneer Staartjes en nu mogen we weer met hem samenwerken en spelen.” “Het is een avontuur”, vult Aart aan, “waarbij ik gelukkig niet hoef te zingen en te dansen, zoals de vorige keer in 2015. Dat is overigens ook niet mijn sterkste kant.” Bente: “Ik vind dat u dat wel goed kan.” Aart: ik hoef ook geen Fries te spreken gelukkig. Ik doe wel net alsof ik het vertaal, want er is een aantal scènes in het Fries. Die moet ik vertalen voor het publiek, niet iedereen begrijpt Fries natuurlijk.” “Het is wel lastig, dat Fries” vertelt Laura. Ondanks dat ze geboren en getogen Friezin is. Silke vult aan: “Gelukkig helpt de regisseuse ons om het goed uit te spreken”.

HET VERHAAL

Het is de bedoeling om de inhoud van de musical geheim te houden, zodat je wel moet komen om het te begrijpen. “Ik zou zeggen: kom kijken!” zegt Bente Bo vol overtuiging. “Aart is de verteller van het verhaal. We moeten dus goed naar hem luisteren”. “Het is een Engelse traditie om met kerst met het hele gezin naar een voorstelling te gaan. Dit is een sprookjesachtig verhaal voor het hele gezin. We treden achtmaal op in Heerenveen en twee keer in Franeker. Het is een show vol zang en dans. Zo’n spektakel zie je bijna nooit in het theater” zegt Aart. Waarom spelen jullie het verhaal van De magiër van Mildam? “Het is een stuk met een gezellige sfeer die bij de kerst past. De sfeer is er trouwens ook met elkaar als we niet op het toneel staan” vertelt Silke.

TOT SLOT

Wat betekent theater voor u? Aart: “Ik moet gewoon blijven spelen, een boer blijft een boer, een toneelspeler moet blijven spelen anders gaat hij dood. Ik moet er wel vaak aan denken, maar voorlopig stel ik dat nog even uit. Zes weken geleden heb ik nog een beroerte gehad en nu sta ik alweer op de planken! En dan speel je verder alsof er niets is gebeurd. Cultuur is de gezamenlijke taal, de manier van leven, boeken, toneelstukken, films en muziek. Zonder cultuur zou het leven verschrikkelijk schraal zijn. Je hebt het nodig, het is verbeelding. Alles zit dan ook in deze voorstelling”. Laura: “We eindigen ook niet voor niets met het nummer ‘Er zit een liedje in mij’. Dat gaan we de mensen meegeven!”

Zelf de kerstmusical beleven? Klik voor kaarten HIER!

Door Janita Baron

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend