Column Groenewegen advocaten & notarissen:

Column Groenewegen advocaten & notarissen:

0

De apothekerskast

Het, op het oog, gemakkelijkst te begrijpen deel van (soms) ingewikkelde taal in koopaktes: ‘leeg en ontruimd’. Iedereen kan bedenken wat ermee bedoeld wordt. Toch?

Een probleem. Of ik even wil bemiddelen. Van wie is de kostbare antieke apothekerskast in de verder lege woning? Achtergrondinformatie: vóór het passeren van een leveringsakte vindt een bezichtiging plaats van het verkochte object. In de leveringsakte is namelijk beschreven dat de woning wordt aanvaard in de staat waarin die zich bij het sluiten van de koopovereenkomst bevindt. Door het tekenen van de leveringsakte gaan beide partijen hiermee akkoord.

De verkopers waren echter vergeten aan de makelaar te melden dat de betreffende kast niet meer in de verhuiswagen paste. De kast is direct na de bezichtiging, maar vóór de akte-ondertekening opgehaald. De nieuwe eigenaren eisten de kast echter op. Hij stond er immers bij de bezichtiging/oplevering? Ze hadden er zelfs een foto van gemaakt.

Maar het kan nog erger. Bij een bezichtiging zakte de koper in de bijkeuken door de vloer. Dat kan je niet meer een verborgen gebrek noemen! Een andere verkopende partij nam het beding  ‘leeg en ontruimd opleveren van de woning’ té letterlijk. De woning was leeg maar de verkopers hadden de complete inventaris in de voortuin gekieperd.

Of de verkoop na een echtscheiding. De partners waren dwars, wilden niets meer voor elkaar doen en ondertekenden de leveringsakte bij volmacht. Bij bezichtiging bleek dat er niets was weggehaald. Zelfs de afwasmachine was nog vol!

Het gebeurt wel eens dat de bezichtiging een dag voor het passeren van de leveringsakte plaatsvindt. In dit geval bij een oud fabriekspand. In de nacht tussen bezichtiging en het passeren van de leveringsakte waren echter alle koperen leidingen gestolen. Het complete gebouw stond blank!

Allemaal verschillende gebeurtenissen die aantonen dat rond een redelijk simpel begrip gecompliceerde problemen kunnen ontstaan. Ze hebben echter één gemeenschappelijk aspect: alles wordt, linksom of rechtsom, opgelost. Vaak heel simpel maar soms ook op een verrassende wijze. Dat is het leuke van mijn vak.

En die apothekerskast? Dat was niet zo ingewikkeld. Je moet namelijk wel afspreken en vastleggen wat er achterblijft in de woning.

Mr. Pieter de Boer
Groenewegen advocaten & notarissen – Heerenveen

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend