Tjarda en Ronneke bezoeken school en bakkerijen van Bake for Life in Oeganda - GrootHeerenveen

Tjarda en Ronneke bezoeken school en bakkerijen van Bake for Life in Oeganda

0

HEERENVEEN – Samen waren de twee vriendinnen Tjarda van der Wal en Ronneke Kuiper begin november ruim een week op ambassadeursreis in Oeganda om de school en bakkerijen van Bake for Life te bezoeken. Deze stichting bouwt bakkerijen in Afrika.

Gehandicapten, wezen, kindsoldaten of andere kansarmen leren het bakkers vak. Hierdoor krijgen deze mensen een eerlijk bestaan en verdienen een salaris waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ronneke vertrok voor de 6de maal naar Oeganda als vrijwilliger en “reisleider”.

Tjarda, betrokken bij de organisatie van diverse evenementen voor Bake for Life, wilde aangestoken door de verhalen van haar vriendin zelf de projecten graag een keer bezoeken. Een onvergetelijke ervaring; Bake for Life college en alle vier bakkerijen in Oeganda werden bezocht. “Overal werden we door de Zusters, bakkers en de bewoners van de compounds trots en gastvrij ontvangen. Met koffie, mandazi uit eigen bakkerij, zang en dans”. Tijdens het verblijf bij de Zusters in Nkokonjeru werd door de groep de entree en het “kantoor” voorzien van een likje verf en gaf Tjarda een dansworkshop. Bijzonder voor deze danslerares om te zien hoe iedereen ondanks zijn beperking, danst beweegt en geniet! De dansvriendinnen van Tjarda en Ronneke uit Heerenveen zamelden spontaan geld in, hier werd 50 kilo rijst voor gekocht en linialen voor de examenklas.

Ook werden BISS projecten bezocht. Een project dat op Tjarda veel indruk maakte. “BISS staat voor Bake it Smart en Simple en is een project op basis van het microkrediet principe. Men leert bakken zonder elektriciteit en stromend water. Kwetsbare mensen, die door hun eigen beperking of de zorg voor gehandicapte kinderen niet in staat zijn een baan buitenshuis aan te nemen stelt BISS zo in staat om toch een inkomen te genereren. Hier konden we duidelijk zien dat Bake for Life een verschil maakt in het leven van de bakkers en hun familie.”

Tijdens gesprekken met de bakkers kwam naar voren dat er nog vele kansen en uitdagingen liggen. Zeker op het gebied van transport (vergroten afzetgebied) en het onderhoud van de houtovens (kwaliteit waarborgen, ovens vervangen door dieselovens). Zaken waarbij kennis en sponsoring uit Nederland heel hard nodig is.

Terugkijkend op deze indrukwekkende reis in een prachtig land, overheerst het gevoel dat geld en inzet van sponsors, donateurs en vrijwilligers goed terecht komt.

Onderstaande fotoreportage is gemaakt door de beide dames en geeft een goed beeld van de projecten.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend