‘Friese woningmarkt moet sneller duurzaam’ - GrootHeerenveen

‘Friese woningmarkt moet sneller duurzaam’

0

FRYSLÂN – De PvdA wil dat de provincie Fryslân sneller en voortvarender aan de slag gaat met het verduurzamen van woningen. Met meerdere voorstellen wil de PvdA dit woensdag bewerkstelligen bij de behandeling van de provinciale begroting 2018. “De ambities om de Friese woningmarkt te verduurzamen zijn er op het provinciehuis wel, maar het blijft bij mooie worden”, stelt fractievoorzitter Remco van Maurik. “Het ombouwen van huizen gaat in een te langzaam tempo en het benodigde geld komt pas vanaf 2020 beschikbaar.”

 Lagere woonlasten

Het mes snijdt bij het duurzaam maken van huizen aan drie kanten, vervolgt Van Maurik. “Het zorgt voor energiebesparing, het creëert lagere woonlasten en het ombouwen levert nieuwe banen op.” Het eerste voorstel van de PvdA is om het geld voor de zogenaamde Fryske Deal al vanaf 1 januari 2018 in te zetten. De Fryske Deal is een proef van enkele aannemers, woningcorporaties, gemeenten en de provincie om 3.000 woningen energieneutraal te maken. De PvdA is tevens van mening dat de provincie verder moet kijken dan alleen het proefproject.

 Energieneutraal in 2050

“Het streven is dat in 2050 alle woningen energieneutraal zijn”, legt Van Maurik uit. “Daarvoor zijn goede plannen en geld nodig.” Om dit voor elkaar te krijgen ziet de PvdA twee kansen: het landelijk regeerakkoord en het Friese aanvalsplan woningmarkt. “Den Haag steekt 100 miljoen euro in het verduurzamen van huizen. Als de provincie daarop inzet en het combineert met eigen geld kunnen we zoveel meer doen.” Het aanvalsplan woningmarkt wordt daarentegen in de nieuwe begroting leeggeroofd. De PvdA is hier fel op tegen en strijdt ervoor om dit bedrag (12,3 miljoen euro) te behouden en in te zetten voor het creëren van een duurzame Friese woningmarkt.

 Kansen en opgaven

Naast de opgave om voor het verduurzamen van woningen „geld met geld en werk met werk te maken”, ziet Van Maurik in het regeerakkoord meer kansen. De PvdA pleit ervoor dat de provincie zichzelf ook de opgave opgelegd om de kansen in het regeerakkoord te benutten op het gebied van duurzame landbouw en regionale projecten, waaronder specifiek de sluis bij Kornwerderzand.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend