Annemarie Prins (84) en Eva Duijvestein (40) samen toneel op in Posthuis Theater - GrootHeerenveen

Annemarie Prins (84) en Eva Duijvestein (40) samen toneel op in Posthuis Theater

0

HEERENVEEN – Actrices en vriendinnen Annemarie Prins en Eva Duijvestein komen woensdag 8 november naar het Posthuis Theater in Heerenveen om hun voorstelling dood en zo te spelen.

Daarin begluren zij de dood vanuit verschillende hoeken. De voorstelling is een coproductie van het Noord Nederlands Toneel en Het Station (Jan Jaap van der Wal), onder regie van Hendrik Aerts. Sophie Kassies maakte op basis van opgetekende gesprekken tussen Prins en Duijvestein een soms rauwe en vaak lichte tekst, waarin het leeftijdsverschil steeds zichtbaar is, en de waarschijnlijkheid van het verlies evenzeer. “Dit waarschijnlijk de eerste en de laatste voorstelling die we samen maken,” aldus Duijvestein.

Intieme vriendschap

Toen Annemarie Prins (o.a. bekend van Oud Geld, Annie M.G., Het geheime dagboek van Hendrik Groen) en Eva Duijvestein (o.a. Meiden van de Wit, De Co-assistent) elkaar een paar jaar geleden op de filmset van Oorlogsgeheimen leerden kennen ontstond een intieme vriendschap. Annemarie: “We waren gefascineerd door elkaar. Gefascineerd en geïntrigeerd. Er ontstond een wonderbaarlijke vriendschap. Wat merkwaardig is als je twee generaties uit elkaar ligt.” Kort daarna startte ze hun samenwerking aan dood en zo. In de voorstelling uiten zij hun onvrede over het publieke discours rond sterven. Er wordt volgens hen al te vaak gesproken in grote, abstracte begrippen en vanuit gefixeerde standpunten. Er is weinig ruimte voor twijfel en (zelf)onderzoek. Juist het theater kan naar hun mening daarin perfect voorzien. Het idee voor de voorstelling ontstond bij Annemarie Prins, die vier jaar geleden werd gediagnostiseerd met kanker. Prins: “Dan denk je, ja dat is het dan. En omdat ik theatermaker ben, wou ik daar een productie over maken.”

Landelijke tournee van 27 oktober tot 22 december

In de regie van Hendrik Aerts geven Annemarie Prins en Eva Duijvestein vorm aan hun angsten, wensen en lusten. Hendrik Aerts behoort sinds 2017 als acteur en regisseur tot het vaste ensemble van het Noord Nederlands Toneel. Bart Rijnink en Dionys Breukers schreven de muziek voor de voorstelling.

dood en zo ging op 27 oktober 2017 in première in Theater de Machinefabriek in Groningen en tourt tot 22 december langs de kleine zalen van het land. Woensdag 8 november 20.30u speelt de voorstelling in het Posthuis Theater in Heerenveen. Alle tourdata zijn te vinden op www.nnt.nl/doodenzo.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend