Uit de oude doos: De grote centrumbrand van 1 januari 1999 - GrootHeerenveen

Uit de oude doos: De grote centrumbrand van 1 januari 1999

0

HEERENVEEN – We gaan terug naar de vroege ochtend van 1 januari 1999 als om 7.22 de piepers van de Heerenveense brandweer afgaan.

De centralist laat weten dat er rookontwikkeling is waargenomen aan de gedempte Molenwijk. Enkele minuten later rukt de brandweer uit en vraagt de bevelvoerder van de tankautospuit om nadere informatie. De centralist weet alleen te melden dat er rook aan de achterkant van de Harense Smit gezien is. Voor de rest weet hij het ook niet. Als de eerste brandweerwagen ter plaatse is en aan de centralist het sein ‘grote brand’ doorgeeft is de verbazing in de stem van hem te horen. Na herhaling van het bericht valt het kwartje en stuurt hij versterking richting de Dracht en Gedempte molenwijk.

Het vuur grijpt echter gretig om zich heen. Al snel wordt duidelijk dat het korps uit Heerenveen deze klus niet alleen kan klaren. De brandweerkorpsen uit Tjalleberd, Nieuwehorne en Jubbega worden naar het centrum van Heerenveen gestuurd om hun collega’s aldaar bij te staan.

Ondanks de massale inzet slaat het vuur over naar de naastgelegen woning en stoffenzaak van oud brandweerman Reiko Keizer en zijn vrouw. Er wordt besloten om meer versterking te laten komen. De korpsen van Wolvega en Joure komen naar Heerenveen om een helpende hand te bieden. Ook een tweede ladderwagen wordt vanuit Drachten naar Heerenveen gestuurd. De wagen van Joure heeft een waterkanon op het dak. Hiermee wordt een grote hoeveelheid water de brandende panden ingespoten. Aan de voor en achterzijden van de panden wordt door tientallen brandweerlieden alles op alles gezet om het vuur de baas te worden. Rond elf uur kan het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Het nablussen gaat nog de gehele nieuwjaarsdag duren.

Uit onderzoek blijkt later dat de brand is aangestoken. De zoveelste in een grote reeks brandstichtingen.

Op 25 februari 2001 kraait de rode haan opnieuw bij de Harense Smit. Het pand aan de Lindegracht gaat opnieuw geheel verloren. Ditmaal is er geen sprake van brandstichting.
hsmid010199b hsmid010199c hsmid010199g hsmid010199i

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend