Seniorcafé viert tienjarig bestaan met tv-kok Reitse Spanninga - GrootHeerenveen

Seniorcafé viert tienjarig bestaan met tv-kok Reitse Spanninga

0

HEERENVEEN – In oktober bestaat het Seniorcafé in de bibliotheek van Heerenveen  tien jaar. Dit jubileum wordt op woensdag 4 oktober vanaf 10.00 uur uitgebreid gevierd.

Naast een hapje en een drankje kunnen de aanwezigen op deze feestelijke ochtend genieten van het met anekdotes doorspekte levensverhaal van een speciale gast: tv-kok Reitse Spanninga. Uiteraard zal een aantal sprekers ook terugblikken op tien jaar Seniorcafé in de bieb aan het Burgemeester Kuperusplein 48. De entree is ditmaal gratis en zoals altijd zijn alle 55-plussers van harte welkom.

Op 1 oktober 2007, op de Internationale dag van de ouderen, gaf toenmalig wethouder Lykele Buwalda het startsein voor de ‘ontmoetingsochtenden’ in het leescafé van de toen net vernieuwde bibliotheek. Er hadden zich 21 vrijwilligers gemeld om koffie te komen schenken voor oudere mensen in de gemeente. Een eigen plek hadden de Heerenveense 55-plussers voor die tijd niet en de behoefte daaraan was groot. Vrijwilligerscentrale Caleidoscoop en ouderenkoepel Cosbo zijn betrokken bij de plannen en met de bibliotheek om de tafel gaan zitten. Na maanden van voorbereiding werd het Seniorcafé een feit.

Iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen 55-plussers  er sindsdien terecht voor een kopje koffie, een praatje en om een krant of tijdschrift te lezen. Vanaf het begin bleek het Seniorcafé een succes. Tien jaar na de start trekt het jaarlijks meer dan 1600 bezoekers, van wie 600 op de themaochtenden (meestal een lezing) die elke eerste woensdag van de maand worden gehouden.

Reitse Spanninga

Reitse Spanninga is in 1960 geboren in Joure. Al heel jong wilde hij alleen maar koken. Op zijn zesde verjaardag kreeg Reitse daarom een kokspakje, waarin hij bijna elke dag zijn moeder hielp met koken. Dit pakje hangt nog steeds in zijn restaurant ’t Plein in Joure. Na de Bakkerij- en Horecavakschool in Leeuwarden te hebben afgerond (in 1985 werd hij daar zelf leraar koken) ging Spanninga aan de slag als kok. Hij deed  ervaring op van Breda tot Groningen, in het Gooi, op de Veluwe en kwam uiteindelijk terug in Fryslân. In 1988 begon Reitse als 28-jarige zijn eigen restaurant, samen met zijn vrouw Tryntsje en Ultsje Dijkstra. Nog altijd zijn ze daarin vrijwel dagelijks actief.

Sinds 2006 is Spanninga bovendien het culinaire gezicht van Omrop Fryslân. In 2012 zijn de laatste afleveringen van het populaire kookprogramma Lekker ite mei Reitse uitgezonden. In een nieuwe reeks afleveringen, die dit najaar start, gaat Reitse koken met ‘onbekende’ Friezen. Eerst haalt hij met zijn speciale gasten een typisch streekproduct bij een leverancier, van wie ze allerlei informatie krijgen over dit product. Daarna gaan ze de keuken in om samen een heerlijk diner te maken en de  gast te verrassen. Naast Omrop Fryslân is Reitse Spanninga regelmatig te zien in het programma Eigen Huis en Tuin van RTL4.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend