Grouster skûtsje pakt tweede dagoverwinning

Grouster skûtsje pakt tweede dagoverwinning

0

STAVOREN – Het IJsselmeer bij Stavoren was vandaag het strijdtoneel van de SKS skûtsjes.

De omstandigheden, windkracht 4 tot 5 vanuit het westen en een flinke golfslag, waren een wereld van verschil met de wedstrijd op De Fluezen. Douwe Azn. Visser (Grou) bleek hier geen enkel probleem mee te hebben en behaalde zijn tweede dagoverwinning. “Super! Genieten”, klonk hij enthousiast. “Die gate-baan beviel ons prima. Als wedstrijdzeiler is dit de mooiste baan om te zeilen.”

De wedstrijdcommissie gaf tijdens de routebesprekking in De Kaap al aan dat in plaats van de bekende zandloperroute mogelijk een gate-baan zou worden gezeild. Na de start voor het publiek op de IJsselmeerdijk zeilden de skûtsjes een lang kruisrak naar de boventon. Vervolgens rondden zij een extra boei, de zogenaamde ‘spreader’ en daarna volgde het voordewindserak. Onderin de wedstrijdbaan hadden de schippers de keuze voor het ronden van een stuurboord- of een bakboordboei; de zogenaamde gate.

Het Grouster skûtsje had een prima start en meldde zich als eerste bij de bovenboei. Gevolgd door Heerenveen, dat het hele kampioenschap al vrij constant voorin meezeilt. Auke de Groot (Súdwesthoek) kende ook een goede start op zijn thuiswater. D’Halve Maen startte net iets te vroeg en moest opnieuw over de startlijn. Daar lag ook nog Woudsend dat flinke problemen kende om de wedstrijd te beginnen.

De golfslag op het IJsselmeer zorgde ervoor dat de skûtsjes met lange slagen door het kruisrak zeilden. Wanneer je te vaak overstag gaat op dit water krijgt het skûtsje het nog zwaarder te verduren. Datzelfde geldt natuurlijk voor schipper en bemanning die met deze omstandigheden flink aan de bak moeten. Douwe Azn. Visser (Grou) liep steeds verder uit op de nummer twee Heerenveen.

Na zo’n twintig minuten werden op het Langwarder skûtsje de zeilen gestreken. Later bleek dat het een ‘statement’ betrof en dat zij zich terugtrokken uit de wedstrijd. De overige skûtsjes vervolgden de strijd. De nummers een en twee, Grou en Heerenveen, leken onbedreigd te zeilen, maar daarachter was de strijd nog lang niet beslist. Het Lemster skûtsje begon het tweede kruisrak met een andere koers en dat bracht hen op de derde plek. Huizum en Stavoren volgden als vierde en vijfde.

Akkrum, dat op 0,1 punt nog altijd klassementsleider was, zag naaste concurrent Grou goede zaken doen. Zelf miste het skûtsje de slag naar voren en finishte als zevende achter Sneek. Willem Uzn. Zwaga (Leeuwarden) moest bij de eerste boventon nog een extra rondje maken doordat zijn skûtsje de boei raakte, maar klom vervolgens uit de dubbele cijfers naar een negende plaats op de finish; achter Earnewâld dat achtste werd.

Het jonge team van Heerenveen oogstte deze wedstrijd niets dan lof. Schipper Sytze Brouwer mag, dankzij de tweede plaats achter Grou, zijn eerste punten voor het Vleugelklassement bijschrijven. Ook bij Auke de Groot (Stavoren) kon de vlag in top. Goede slagen in het laatste lange kruisrak brachten zijn skûtsje naar de derde plaats. Een prima prestatie voor eigen publiek dat door de schipper met een ereronde bedankt werd voor hun komst en steun! Lemmer volgde als vierde en ook Huizum deed met een vijfde plaats weer voorin mee.

Morgen hebben schippers en bemanningen een rustdag. Maandag volgt de wedstrijd bij Woudsend.

Bron: SKS

Foto’s: Dennis Stoelwinder
sks stavoren1 sks stavoren2 sks stavoren3 sks stavoren4 sks stavoren5 sks stavoren6 sks stavoren7 sks stavoren8 sks stavoren9 sks stavoren10 sks stavoren11 sks stavoren12 sks stavoren13 sks stavoren14 sks stavoren15 sks stavoren16 sks stavoren17 sks stavoren18 sks stavoren19 sks stavoren20 sks stavoren21 sks stavoren22 sks stavoren23 sks stavoren24 sks stavoren25

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend