CLAFIS koopt monumentale watertoren in Enschede - GrootHeerenveen

CLAFIS koopt monumentale watertoren in Enschede

0

HEERENVEEN – CLAFIS Ingenieus is de kersverse eigenaar van de watertoren van Enschede.

Het monumentale gebouw is door drinkwaterbedrijf Vitens verkocht aan het landelijke ingenieursbureau. Al drie keer eerder kocht CLAFIS monumentale objecten en bouwde deze in eigen beheer om tot panden met multifunctionele bestemmingen. De eerste aankoop, de Technische School in Heerenveen, heeft sinds vijf jaar naast de functie van bedrijfsverzamelgebouw een horecabestemming en woonfunctie. Ook de watertoren in Enschede zal door het ingenieursbureau zelf onderworpen worden aan een grootse renovatie.

De mooie historische watertoren met de prachtige naam ‘Hoog en Droog’ is in 1890 door architect N. Biezeveld gebouwd in classicistische stijl met neogotische elementen. Met een hoogte van 40 meter is het een opvallende verschijning in de stad Enschede. In 1955 werd de houten bovenbouw vervangen door een bakstenen variant en na een renovatie in 2014 worden de enorme waterreservoirs aan beide zijden van de toren nog altijd gebruikt voor de opslag van drinkwater.

Innovatie renovatie

Behoud van erfgoed in combinatie met innovatieve renovatie past volgens CLAFIS Projectmanager Annemiek van Zwieten heel goed in de duurzaamheidsvisie van het bedrijf. De watertoren in Enschede is de tweede watertoren en het vierde monumentale pand in bezit van het ingenieursbureau. Naast de nieuwste aanwinst zijn de watertoren van Alkmaar, het voormalige NS station in Soestduinen en de oude Ambachtsschool in Heerenveen respectievelijk in 2015, 2013 en 2010 aangekocht. ‘Van de zeven CLAFIS vestigingen in ons land houden maar liefst vier kantoor in gerenoveerde eigen panden. Met de aankoop en het onderhoud willen wij onze visie versterken dat technische innovatie en groei goed mogelijk zijn zonder oog te verliezen voor wat de historie ons meegeeft’, aldus Van Zwieten.

CLAFIS is van plan in de watertoren van Enschede negen bouwlagen te creëren. Het bovenste deel zal dienst doen als horecabestemming voor een hoogwaardig restaurant. In totaal is hier 190m2 voor gereserveerd. Het onderste deel gaat een aantal appartementen en studio’s huisvesten en in het midden wordt 250m2 ingedeeld als kantoorruimte. Ook de Twentse vestiging van CLAFIS, nu nog werkend vanuit Hengelo, zal hier haar intrek in nemen.

Mooi uithangbord

Twente positioneert zich als dé ondernemende technologische kennisregio. Een mooi gebied voor een ambitieus ingenieursbureau om zich te profileren. De Twentse tak van CLAFIS bestaat uit een team van ingenieurs, adviseurs en projectmanagers dat nauw samenwerkt met opdrachtgevers in onder andere de voedingsmiddelenindustrie en de machine/maakindustrie. Daarnaast levert de organisatie diensten bij overheden en waterschappen. Net als in de overige regio’s groeit CLAFIS hard in het Oosten. Van Zwieten: ‘We nemen onze intrek in een historisch pand met een bijzonder verhaal. Een mooier uithangbord voor CLAFIS kunnen we niet bedenken. Dat de combinatie monumentaal erfgoed en bedrijvenverzamelgebouw goed voor ons werkt hebben we bovendien al een aantal keren eerder mogen laten zien.’

De ‘Technische School’ (1908) in Heerenveen heeft naast kantoorfunctie ook een woon- en horecabestemming. Restaurant ‘Het Ambacht’, gevestigd aan de voorzijde van het pand, combineert culinaire hoogstandjes met maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid door jaarlijks in de keuken kansarme jongeren op te leiden. Een mooi technisch én historisch detail is dat de originele kranen en meters van het oude laslokaal in de tegenwoordige keuken nog zichtbaar zijn. Ook in het voormalige NS station van Soestduinen (1863) heeft CLAFIS op de eerste en tweede verdieping haar kantoren gevestigd. De begane grond is ook hier vrijgemaakt voor een horecafunctie en is sinds 2015 thuisbasis van de zeer sfeervolle en inmiddels vrij bekende Italiaanse Osteria ‘Stazione Pazzo’. Het restaurant ademt de sfeer van het oude stationsgebouw.

Goed voorbeeld

De Alkmaarse Watertoren (1900), een bouwwerk van maar liefst 500.000 stenen, dient als goed voorbeeld hoe CLAFIS een renovatie van een dergelijk bijzonder object kan aanvliegen. In 1990 werd de watertoren in Alkmaar al gerestaureerd en omgebouwd tot kantoorpand. Sinds de aankoop in 2015 huist onder andere de Noord Hollandse vestiging van CLAFIS in het pand.

Het is de ambitie van het ingenieursbureau om binnen enkele jaren alle vestigingen onder te hebben gebracht in eigen monumentale panden. Op dit moment is men in Arnhem in onderhandeling over één van de oudste panden van de stad en ook richting het Westen van het land heeft CLAFIS haar oog al laten vallen op enkele serieuze opties.

CLAFIS is een dynamisch en mensgericht ingenieursbureau met een sterk netwerk in Nederland. De organisatie biedt advies- en ingenieursdiensten binnen diverse sectoren, zoals Energie & Transport, Food en in de maritieme sector. CLAFIS is sinds de oprichting in 2005 uitgegroeid tot een organisatie met ruim 450 medewerkers en mag zich tot de Top 20 ingenieursbureaus van Nederland rekenen.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend