Column Groenewegen advocaten & notarissen

Column Groenewegen advocaten & notarissen

0

De kunstarm

Een notaris is, volgens Wikipedia, ‘een persoon die bevoegd is om authentieke akten op te maken in de gevallen waarin de wet aan hem die bevoegdheid toekent of een partij dit van hem verlangt.’

 Een simpel  vak lijken wij dus eigenlijk te hebben. Gewoon opschrijven wat mensen afspreken en vastgelegd willen hebben. Het staat dan ook bekend als een enigszins stoffig, saai, humorloos, beroep. En, om alle clichés op tafel te gooien, we schenken slechte koffie en drinken dat zelf de hele dag.

Om met het laatste te beginnen: onze koffie is prima en ik drink maximaal vier kopjes per dag. Uiteraard met melk, want ik mag niets zwart doen…

Gewoon saai afspraken vastleggen is een beetje kort door de bocht en lachen doen we veel en graag. We zijn net mensen…

Zo moest ik jaren geleden als executeur (degene die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van een erfenis) het huis van een overledene inspecteren. Je dient dan te beoordelen of er nog waardevolle zaken in de nalatenschap aanwezig zijn.

Beneden was het duidelijk. De gebruikelijke inrichting: tv, bankstel, eethoek, wandmeubel en de spullen die men in een mensenleven verzamelt. De bovenverdieping is over het algemeen spannender. Komt de oude sok met cash tevoorschijn? Bewaarde de overledene een aap op sterk water? Of was hij in het bezit van een Kalashnikov?

In dit geval vond ik de verrassing op de bovenste plank van de kledingkast in de masterbedroom: een heuse vleeskleurige armprothese. Compleet met stevige biceps, slanke pianovingers en een buigzaam ellebooggewricht. Helaas was er geen belangstelling voor, zelfs niet van de Kringloopwinkel.

Kopje koffie?

Mr. Pieter de Boer
Groenewegen advocaten & notarissen – Heerenveen

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend