Enquête bevestigt: vrouwenzorg is niet gelijk aan mannenzorg - GrootHeerenveen

Enquête bevestigt: vrouwenzorg is niet gelijk aan mannenzorg

0

UTRECHT – Afgelopen maandag 7 maart was er in het nieuws dat de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, zo’n 12 miljoen wil steken in onderzoeken naar de gezondheidszorg voor vrouwen.

De gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen blijken nogal groot te kunnen zijn. Vaak worden onderzoeken toegespitst op mannen. Hierdoor krijgen vrouwen niet altijd de juiste diagnose. De enquête die Zus & Zorg (Marketing en Communicatie in de zorg) hield tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs, waar zij ook voor het eerst een vrouwenzorgplein hebben ingericht, bevestigde dit.

Uitkomst en stellingen

Tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs heeft Zus & Zorg de enquête afgenomen bij bijna 100 personen. Merendeel was vrouw en rond de 45 jaar of ouder. Er werden onder andere vragen gesteld over wat men vond van het vrouwenzorgplein, maar ook of de zorg voor mannen en vrouwen gelijk moet zijn en of de respondenten bij gezondheidsklachten informatie op gaan zoeken op internet.

Uit de enquête blijkt het volgende:

  • Vrijwel alle respondenten het Vrouwenzorgplein een positieve aanvulling vinden op de Nationale Gezondheidsbeurs;
  • Een grote meerderheid vindt dat vrouwen anders moeten worden benaderd qua zorg dan mannen (bijvoorbeeld bij hartklachten of borstkanker);
  • Het overgrote deel van de respondenten aangeeft bij gezondheidsklachten het internet te raadplegen voor informatie (een derde daarvan bezoekt daarvoor steeds dezelfde websites, twee derde zoekt (via Google) op onderwerp);
  • 90% van de respondenten aangeven belangstelling te hebben voor Zus Online (online.zusenzorg.nl).

Kennis delen
Dit is waarom Zus & Zorg is gestart met Zus Online, een kennisplatform voor vrouwen en zorgverleners om kennis te delen en zorg zichtbaar te maken. Het doel is o.a. om de regie over de eigen gezondheid te stimuleren en bevorderen, maar vooral ook om bewustwording rondom specifieke klachten te vergroten en de drempel naar zorg te verlagen. De gezondheidsinformatie op onze website is vrouwspecifiek, bijvoorbeeld aandoeningen of klachten die alleen bij vrouwen voorkomen zoals bekkenbodemproblematiek, gynaecologische klachten en de overgang. Generieke problematiek die zowel bij mannen als vrouwen voorkomen, worden toegespitst op vrouwen, zoals bijvoorbeeld het vrouwenhart. “We merken in gesprekken met vrouwen, zorgverleners en onze collega’s dat hier behoefte aan is”, vertelt initiatiefneemster Mariska Meijer. “De minister bevestigt dit beeld. Een stimulans om onze website verder uit te breiden en ook onze evenementen zoals het vrouwenzorgplein op de Nationale Gezondheidsbeurs en de Ladies events die wij in ziekenhuizen organiseren.”

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend