Lopen voor Lyme – team Esmee

Lopen voor Lyme – team Esmee

0

HEERENVEEN – Lyme, een aandoening die je leven compleet en voor altijd kan veranderen. Esmee Kamphuis liep de chronische ziekte 2,5 jaar geleden op. Haar vriend, filmmaker Jaap Ruurd Reitsma, maakte een filmpje om te laten zien hoe het dagelijkse leven van een Lyme-patiënt er uitziet.

Esmée wordt behandeld door een Duitse arts, maar kan niet al haar medicijnen betalen. Deze worden namelijk niet vergoed vanuit de WMO, wat ook geldt voor bijvoorbeeld het laten doen van onderzoek en verkrijgen van huishoudelijke hulp. Vandaar dat 13 van haar vrienden op 9 april meedoen aan ‘Lopen voor Lyme’. Het hoofddoel is het inzamelen van geld ter ondersteuning van Esmee.

Een van de teamgenoten is haar oud-collega van Het Gerecht en goede vriend Sjoerd Bakker: “We gaan veel met elkaar om, maar dat gaat nu op een heel andere manier dan eerder. Vaak ligt ze op de bank als ik kom en kletsen we wat. Omdat haar wereld heel klein is geworden, hoort ze graag wat er daarbuiten allemaal gebeurt. Of we kijken ‘Wie is de Mol’ of ‘Game of Thrones’.” Het gaat hem aan het hart, want ze is nog zo jong en ze was altijd boordevol energie.

Naast het inzamelen van geld, is het belang van de Loop ook het onder de aandacht brengen van Chronische Lyme. “Hopelijk gaan instanties daardoor de ziekte erkennen en komen er vergoedingen. Nu wordt er zelfs wel gezegd dat Lyme bij patiënten tussen de oren zit, waardoor ze ook geen recht hebben op een UWV-uitkering”, vertelt Sjoerd.

Bij een loop horen sponsoren en daarnaar is Team Esmee op zoek. Via de site van Lopen voor Lyme vind je daarover alle informatie. Als je hier klikt, kom je op de juiste plek om te lezen hoe je Esmee kunt steunen.

Intussen is Sjoerd aan het oefenen voor de grote dag, die zal plaatsvinden aan het Henschotermeer in Woudenberg: “Gelukkig is het 40 km wandelen en hoef ik het niet te rennen.”

Kijk ook even naar het veelzeggende filmpje, dat een stem aan Lyme wil geven:
:

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend