Knokken met je hart: boksen voor Stichting Hartekind

Sport
Links Erik Zwanenburg, rechts Martin Wijma.
Links Erik Zwanenburg, rechts Martin Wijma. Foto aangeleverd

HEERENVEEN - Op vrijdag 26 april is de Leeuwarder Elfstedenhal vanaf half vijf het strijdtoneel van een uniek goede doelen-evenement. Dan wordt er namelijk gebokst voor de Stichting Hartekind. Een van de boksers is ondernemer Erik Zwanenburg uit Heerenveen die de bokshandschoen oppakt tegen Martin Wijma van isolatiehandel Van den Berg. Zwanenburg en Wijma zijn de beide hoofdsponsors van dit Friese boksgala, onder de noemer ‘Knokken met je hart’. Er zullen tijdens het gala twaalf wedstrijden worden uitgeknokt.

“Samen zetten we de schouders onder de missie om zoveel mogelijk opbrengsten bij elkaar te boksen voor dit goede doel, wat zich inzet om de overlevingskansen en kwaliteit van leven van ‘hartekinderen’, te verbeteren”, vertelt Erik Zwanenburg. Om er meteen aan toe te voegen dat hij zelf niet zo nodig op de voorgrond hoeft. Eik: “Ik nodig jullie van harte uit om het gesprek aan te gaan met Bauke Dirk Lodewijk, die drie jaar geleden samen met zijn vrouw het evenement ‘Knokken met je Hart’ opzette.” En zo hebben we op een zonnige aprilmiddag in het kantoorpand van Zwanenburg Projecten aan de Marktweg in Heerenveen een gesprek met Erik Zwanenburg en Bauke DIrk Lodewijk.

Een alarmerend telefoontje

Bauke Lodewijk werd veertig jaar geleden in het ziekhuis van Heerenveen geboren en woonde de eerste vier jaar van z’n leven met zin ouders in De Knipe, Later woonde hij door het werk van z’n ouders in het buitenland. Sinds zes jaar is Bauke weer terug in Friesland. Hij woont met zijn vrouw Minke en hun beide kinderen in Leeuwarden. Een van die kinderen, zoon Luc van inmiddels zeven en blakend van gezondheid, is de reden geweest om te beginnen met het boksgala ‘Knokken met je hart’’. Bauke Lodewijk vertelt zijn emotionele verhaal...

“Toen Luc nog maar zes weken oud was en ik voor mijn werk in de evenementenbranche in Duitsland zat, kreeg ik een alarmerend telefoontje van Minke dat het niet goed met onze Luc ging. Een lang verhaal kort: Luc werd met grote spoed naar het UMC in Amsterdam gebracht. Ik ben meteen naar Nederland teruggevlogen. Daar in het ziekenhuis zie je dan zo’n klein mannetje op de IC. Een kamer met alle denkbare lampen en toeters en bellen met als middelpunt een ventje van zes weken dat kunstmatig in leven wordt gehouden. Hij was op dat moment heel dicht bij het Licht. Na zeven dagen IC kwamen de dokters erachter dat er iets met Luc zijn hartje aan de hand was.”

Een maand later onderging de kleine Luc Lodewijk een complexe openhartoperatie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Bauke: “Gelukkig is de operatie volledig geslaagd, maar Luuk en wij zijn wel door het oog van de naald gekropen. We hebben heel veel geluk gehad! Maar wij waren wel direct de ouders van een hartpatiëntje.”

Grote ambities

Die ingrijpende gebeurtenis liet Bauke en Minke niet koud en het echtpaar nam de beslissing om ‘iets’ voor de Stichting Hartekind te gaan doen. Dat werd het evenement ‘Knokken met je Hart’ in Leeuwarden. “Een uitgebreide manier om die rotperiode van toen te verwerken”, zegt Bauke. Hij vertelt ook over de toekomstvisie van het evenement. ‘Knokken met je Hart’ is inmiddels ondergebracht bij de stichting Fitconnect, waarvan Minke en Bauke voorzitter en vicevoorzitter zijn. In het kort komt die visie van de stichting hier op neer:

“Onze ambitie is groot. ‘Knokken met je Hart’ heeft als doel om binnen tien jaar ten minste één miljoen euro te werven voor dit vitale werk. Wij zijn ons bewust dat voor het organiseren van een professioneel evenement, dat een markering op de zakelijke kalender van Friesland moet zijn, ook middelen vereist zijn. Daarom gaan we zorgvuldig om met de verdeling van de fondsen. Met uw donatie streven we ernaar het maximale bedrag ten goede te laten komen aan Stichting Hartekind. Een deel van de opbrengsten wordt echter gebruikt om de kwaliteit en continuïteit van ons gala te waarborgen. Dit ziet ‘Knokken met je Hart’ als een noodzakelijke investering in de bewustwording rondom hartafwijkingen, de bokssport en het educatieve aspect voor trainers en scholen.”

Hoofdsponsors knokken zelf mee

‘Knokken met je Hart’ biedt een podium waarop Friese ondernemers managers en directeuren de bokshandschoenen aantrekken voor een hartverwarmend doel. De twee hoofdsponsors, Martin Wijma uit Leeuwarden en Heerenvener Erik Zwanenburg pakken de handschoen zélf ook op, De ogen van Erik beginnen te twinkelen als hij over zijn persoonlijke motivatie vertelt.

“Voor mij is het omarmen van Stichting Hartekind en het deelnemen aan ‘Knokken met je Hart’ ook gelijk de aanleiding voor het volledig beetpakken van mijn persoonlijke doel. Dat is bewust leven en fysiek, maar vooral ook mentaal fit zijn. Het motiveert enorm om voor Stichting Hartekind het beste uit mezelf te halen. Zo help ik het goede doel en tegelijkertijd helpt het goede doel mij. Het is nog maar kort geleden dat ik in aanraking kwam met boksen. In alle eerlijkheid heeft het mij echt positief versteld doen staan. Het is een hele edele sport waar wederzijds respect de boventoon voert.

Wanneer ik iets doe, doe ik het goed. Dus ik ga knokken voor wat ik waard ben, volle bak. Incasseren, uitdelen en overeind blijven met focus op de overwinning. Dat sowieso. Met een flinke dosis gezonde spanning, hoor. Want poeh, dit is wel even buiten de comfortzone. In de ring kom je er denk ik pas achter hoe diep je echt kunt gaan. Boksen geeft mij mentale kracht, dat wat hartekindjes en hun ouders ook het meest nodig hebben naast specialistische zorg. Door in de ring in te stappen en tot het uiterste te gaan, knokken we met al deze mensen mee.”

Blij met alle support

Ondertussen vindt Erik Zwanenburg dat het hele festijn nú al voor hem geslaagd is, los van de sponsorbedragen die hij via z’n zakelijk en persoonlijk netwerk heeft weten los te peuteren. De teller staat inmiddels op ruim 70.000 euro die hij en Martin Wijma nu binnen hebben. “Ik ben vooral heel erg blij met alle support die wij - los van het geld - mogen ontvangen. Dat is letterlijk hartverwarmend. Mijn leventje ziet er de laatste zeven maanden anders uit; ik train vijf ochtenden in de week bij bokstrainer Joe Bronya, een enthousiaste kerel. Ik weet nu al dat ik ook na het gala door blijf boksen.”

Tekst: Henk van der Veer

Knokken met je hart: Boksen voor het goede doel
Knokken met je hart: Boksen voor het goede doel
Knokken met je hart: Boksen voor het goede doel
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding