Column mondhygiëniste Lisa Short: Een gezonde mond tijdens de zwangerschap

In bedrijf
Afbeelding

HEERENVEEN - Een paniekerige Linda belt naar Mi-Sonrisa Mondzorg Kliniek. Haar tandvlees is enorm pijnlijk en voelt helemaal opgezet. Hierdoor lukt het haar niet meer om iets te eten. We plannen snel een afspraak voor haar in. Wanneer ze bij ons komt, vertelt ze dat ze 12 weken zwanger is van haar derde kindje. Ze vertelt dat haar tandvlees al een tijdje gevoelig is, waardoor ze haar tanden niet meer durft te poetsen. 

Veranderingen van je lichaam zijn in je mond al gauw zichtbaar. Dat geldt ook tijdens de zwangerschap: je hormoonspiegel stijgt en daardoor wordt je tandvlees gevoeliger voor tandplak. Het kan sneller gaan ontsteken, waarbij het rood wordt, opgezwollen raakt, pijnlijk kan zijn en kan gaan bloeden tijdens het tandenpoetsen.

 Daarbij komt dat de mondhygiëne tijdens de zwangerschap vaak net iets minder goed is dan anders. Je hebt soms weinig energie om goed je tanden te poetsen. Linda kreeg ook nog last van een kokhalsrefl ex, waardoor ze er helemaal een hekel aan kreeg. 

Wanneer Linda bij mij in de praktijk komt, reinig ik haar gebit grondig. Ik geef haar tips om thuis haar gebit schoon te houden en ik laat haar zien hoe ze bij het poetsen de kokhalsrefl ex kan omzeilen. Vanaf nu komt Linda iedere drie maanden bij ons om zo haar tandvlees gezond te houden. 

Je gebit verdient je aandacht, zeker tijdens je zwangerschap. Ik zou iedere zwangere vrouw aanraden om eens langs te gaan bij Mi-Sonrisa Mondzorg Kliniek. Ook als je geen klachten hebt. Wij kijken met je mee en helpen je in deze mooie, maar ook kwetsbare periode om je mond gezond te houden.

Mi-Sonrisa

Munt 71a,
8446 AK Heerenveen
Tel 0513-820304
info@mi-sonrisa.nl
www.mi-sonrisa.nl